Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'V darovanju do bližnjega bodimo konkretni'

Objava: 18. 10. 2010 / 09:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

'V darovanju do bližnjega bodimo konkretni'

Kultura odgovornosti, zastonjskosti in ljubezni - zapis dr. Gorazda Čebulca ob Evropskem in slovenskem dnevu darovanja organov in tkiv, ki smo ga obeležili minulo soboto.

V Sloveniji smo v soboto, 16. oktobra 2010, praznovali satelitski evropski dan darovanja organov in tkiv. Praznovanje je potekalo v treh delih: najprej je v kongresni dvorani hotela Slon potekalo strokovno srečanje, nato je bil v ljubljanskem parku Tivoli športno-kulturni dogodek, sklepno dejanje pa je bila zahvalna maša v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Istočasno je praznovanje potekalo v Murski Soboti.

Zgodovinsko ozadje

Leta 1998 je Svet Evrope sprejel pobudo švicarskega kirurga profesorja Phillipa Morela in uvedel evropski dan darovanja in presajanja organov in tkiv. Priporočilo Sveta Evrope je pripraviti praznovanje, ki je namenjeno strokovnjakom, širši javnosti in darovalcem ter njihovim bližnjim.

Osnovni namen tovrstnih prireditev je strokovni javnosti predstaviti celotno dejavnost darovanja in presajanja organov in tkiv, trenutne potrebe ter razvojne dosežke. Splošno javnost, nosilce javnih funkcij in medije želimo seznaniti s potrebami in postopki na tem področju. Vsem živim darovalcem in sorodnikom mrtvih darovalcev želimo izraziti posebno zahvalo, saj niso nasprotovali ali ne nasprotujejo darovanju organov v trenutku izgube najdražjih. Tudi bolnikom, ki čakajo na presaditev, na ta dan želimo vliti poguma.

Za organizacijo praznovanja desetega evropskega dneva darovanja, ki smo ga praznovali leta 2008, je bila izbrana Slovenija. Na osnovi izkušenj takratnega praznovanja je direktorica Zavoda RS za presaditve organov in tkiv Slovenija – transplant prim. Danica Avsec s sodelavci pripravila evropski projekt, s katerim razvijamo model in smernice, kako tovrstni način zdravljenja predstaviti in na razumljiv način približati ljudem ter s tem pomagati pri odločitvi za podporo zapletenega, a uspešnega načina zdravljenja.

Osrednje praznovanje letošnjega dvanajstega evropskega dneva darovanja bo 23. oktobra 2010 v Gruziji. Na isti dan smo v Avstriji, na Češkem, v Črni Gori, na Hrvaškem, Slovaškem in Sloveniji v okviru prej omenjenega evropskega projekta praznovali t. i. satelitski evropski dan darovanja organov in tkiv. Ideja satelitskega praznovanja je v tem, da bi v čim več državah in v čim več mestih hkrati spregovorili o darovanju in transplantaciji organov in tkiv na različnih javnih dogodkih.

Danes

Slovenija se po statističnih podatkih na področju darovanja in presaditev organov in tkiv uvršča v zlato sredino evropskega povprečja. Vložen trud kaže pozitivne rezultate, saj število mrtvih darovalcev vsako leto kljub nekaterim nihanjem narašča in zaradi tega lahko opravijo več presaditev. Delež oseb, ki nasprotujejo darovanju organov in tkiv, se v Sloveniji giblje med 15 % in 17 %. Zdravstveni delavci z veseljem predstavljamo celostno področje darovanja in presaditev organov in tkiv, ki vključuje strokovno-medicinski, etični, pravni, religiozni, psihološki in logistični vidik.

V okviru letošnjega praznovanja se je strokovnega dela udeležilo več kot sto petdeset strokovnjakov iz Slovenije. Med predavatelji smo gostili svetovno znanega kirurga prof. dr. Francisa Delmonica, pravnico prof. dr. Viktorijo Žnidaršič, direktorico Zavoda RS za presaditve organov in tkiv Slovenija – transplant prim. Danico Avsec in vodjo transplantacijske dejavnosti v UKC Ljubljana as. Valentina Sojarja. Strokovnjaki so spregovorili o aktualnem dogajanju na področju darovanja in presaditev v svetu in pri nas. Sporočilo predavanj je bilo: v Sloveniji imamo urejen sistem, ki preprečuje zlorabe, ki se dogajajo v različnih delih sveta. Slovenija po kakovosti in varnosti presaditev v Evropi sodi med najuspešnejše dežele.

V parku Tivoli se je zbralo več sto ljudi, ki so se vključili v dobrodelni tek oziroma hojo in s tem izrazili podporo darovanju in presajanju organov in tkiv. Z aktivno udeležbo je dogodek podprl tudi častni pokrovitelj predsednik vlade Borut Pahor. Dogajanje v Tivoliju so s petjem, igranjem ali javno izjavo podprli tudi različni športniki, umetniki in druge javne osebnosti. Na stojnicah različnih društev bolnikov in ustanov je bilo možno dobiti podrobnejše informacije o tovrstni dejavnosti, na stojnici Zavoda Slovenija – transplant pa tudi podpisati pristopno izjavo za darovanje organov in tkiv po smrti.

Sklepni del satelitskega praznovanja se je zaključil s slovesno sveto mašo v ljubljanski stolnici, ki jo je daroval pomožni škof dr. Anton Jamnik. Mladinska glasbena skupina I.K.S. iz Ribnice je pod vodstvom Ane Pucelj z ubranim mladostnim petjem dodatno obogatila sveto mašo.

Škof Jamnik je v nagovoru navzoče povabil k odprtosti za pomoč bližnjemu in to kljub individualizaciji sedanje družbe. Vsak izmed nas ima možnost videti drugega v stiski in mu pomagati. Sporočilo in povabilo škofa Jamnika, ki je omenil dokument papeža Benedikta XVI. o tovrstni tematiki, v katerem jasno podpira darovanje in presaditve organov in tkiv, je bilo, 'da bi gojili kulturo odgovornosti za bližnjega, kulturo darovanja in zastonjskosti'.

Sklep

Organizatorji smo s celodnevnim dogajanjem satelitskega praznovanja evropskega dneva darovanja in presaditev organov in tkiv želeli v slovenski javnosti spodbuditi javno razpravo o smiselnosti odločitve za pomoč drugemu, ko mu odpove(duje) vitalni organ.

Različne raziskave v Sloveniji so pokazale visok delež (od 71 % do 90 %) tistih, ki na splošno podpirajo darovanje in presajanje organov in tkiv. Odgovori na vprašanja, kaj konkretno smo naredili, pa kažejo, da je približno 31 % državljanov Slovenije takšnih, ki so v zvezi z darovanjem in/ali presajanjem organov in tkiv naredili tudi konkretna dejanja.

Ne glede na to, iz katerega zornega kota gledamo na tovrstni način zdravljenja, je povabilo škofa dr. Antona Jamnika univerzalno in namenjeno vsem ljudem dobre volje: 'V darovanju do bližnjega bodimo konkretni'.


Besedilo, ki ga je pripravil dr. Gorazd Čebulc, objavljamo s posredovanjem Tiskovnega urada SŠK.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh