Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V državni upravi le pogoj C in P, število okužb narašča

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 17. 09. 2021 / 07:05
Oznake: Covid
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2021 / 12:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
V državni upravi le pogoj C in P, število okužb narašča
V veljavo stopajo spremembe in dopolnitve pri izpolnjevanju pogoja PCT. FOTO: Tatjana Splichal

V državni upravi le pogoj C in P, število okužb narašča

Vlada je na včerajšnji dopisni seji izdala spremenjen Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom covid-19.

Vlada je z odlokom določila, da od 1. novembra za zaposlene v organih državne uprave testiranje na novi koronavirus ne bo več zadostovalo. Ob tem je vlada razširila skupine oseb in področja, kjer pogoj PCT ne bo potreben, poroča STA.

Pogoj PCT le za osebe, starejše od 15 let

Pogoj PCT ni potreben za osebe, mlajše od 15 let in tiste, ki so vključene v storitev vodenja, varstva in zaposlitev pod posebnimi pogoji, osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, varstveno delovne centre, centre za usposabljanje, delo in varstvo ter dnevne centre domov za starejše občane.

Dodatne izjeme

Brez izpolnjenega pogoja PCT so lahko tudi osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase. Neizpolnjevanje pogoja PCT velja tudi za učence in dijake pri prevozu z javnim potniškim prometom, uporabnike zdravstvenih storitev, če gre za cepljenje proti covidu-19 ali testiranje na novi koronavirus, ter uporabnike poštnih storitev, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice.

Poleg tega omejitve ne veljajo v primerih nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike ter nujne osebne asistence, zaščite in reševanja, pri oskrbi na bencinskih servisih ter za osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in državo zapustijo v 12 urah po prehodu meje.

Izjema so tudi humanitarna skladišča, centri za razdeljevanje hrane in drugi kraji, ki omogočajo brezplačen dostop do osnovnih življenjskih dobrin socialno ogroženim skupinam.

PCT pogoj pri zbiranju nad 50 oseb

Veljati so začele spremembe odloka o začasni omejitvi zbiranja, po katerih je zbiranje nad 50 ljudi na organiziranih javnih prireditvah in javnih shodih v zaprtih ali odprtih prostorih dovoljeno pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT. Ta ni potreben za osebe, mlajše od 15 let.

Preverjanje pogoja PCT

Odlok tudi določa, da organizator javne prireditve ali javnega shoda ob vstopu na prireditev oziroma shod preverja, ali udeleženci prireditve oziroma shoda izpolnjujejo pogoj PCT. Če oseba ne izpolnjuje tega pogoja, ji udeležba na prireditvi ali shod ni dovoljena.

Organizator mora na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti udeležence prireditve oziroma shoda, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno za udeležbo na prireditvi oziroma shodu.

Če organizator prireditve ali shoda preverjanja izpolnjevanja pogoja PCT ne zagotavlja sam, mora preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT zagotoviti z varnostnikom v skladu s predpisi.

Število okužb narašča

Po besedah direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka število okužb pri nas narašča, zato lahko do konca septembra pričakujemo tudi 2000 okužb na dan.

S prvim odmerkom cepljena več kot polovica prebivalstva

Nalaganje
Nazaj na vrh