Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘V duhovništvu ni prostora za pedofilijo’

Objava: 01. 07. 2009 / 09:00
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘V duhovništvu ni prostora za pedofilijo’

Kardinal Hummes: Pedofilija je strahoten zločin

Prefekt Kongregacije za duhovnike kardinal Claudio Hummes je minuli teden v pogovoru za revijo ‘Vida Nueva’ pedofilijo označil za ‘strahoten zločin’, ki pa ga zagreši le majhen odstotek duhovnikov. Dodal je, da v duhovniški službi ni prostora za ljudi, ki so tovrsten zločin zagrešili.

Kardinal Hummes je poudaril, da si Cerkev ne sme zatiskati oči pred to težavo in da pojava pedofilije nikakor ne sme sprejeti. Vsi tisti, ki so zločin zagrešili, morajo odgovarjati pred civilnim in kanonskim pravom. Vendar, je pojasnil kardinal Hummes,’ večina duhovnikov ni na nikakršen način vpletena v te težave’. Po njegovih besedah ‘se mora Cerkev odzvati in ne kar sprejeti’, da je v današnjem času podoba duhovnika skorajda samodejno povezana s pedofilijo. To ustvarja ‘izredno močan negativen predsodek, ki poniža in rani veliko večino duhovnikov’.

Kardinal Hummes se je v pogovoru dotaknil tudi vprašanja celibata, ki ga določen odstotek duhovnikov ‘ne spoštuje’. Poudaril je, da je večina duhovnikov ‘dostojanstvenih in častnih mož, ki se borijo za človekovo dostojanstvo, človekove pravice, socialno pravičnost in solidarnost z revnimi’.

Ko je spregovoril o pravkar odprtem Letu duhovništva, je kardinal Hummes povedal, da ga je papež Benedikt XVI. razglasil ob ravno pravšnjem trenutku. Duhovnike je pozval, naj pogumno živijo svoje poslanstvo in poklic v prevladujoči kulturi zahoda, ki nasprotuje veri in verjame, da bi vera morala postati stvar človekovega zasebnega življenja.

Dodal je, da sodobne kulture ne smemo demonizirati in ustvarjati getov, ampak moramo še več truda vložiti v evangelizacijo družbe. Evangelizacije se moramo lotiti z veseljem, radostjo, s prepričanjem in z navdušenjem. Celo ljudje v postmoderni družbi, ki so se odtujili od vere, lahko ponovno pridejo v Jezusovo naročje.

Kardinal Hummes je izrazil upanje, da bi Leto duhovnikov pripomoglo k večjemu številu duhovnih poklicev. Če bi duhovnikom ponudili boljše pogoje, meni kardinal, da bi bili v svojem poklicu srečnejši, bi mladi, ki začutijo klic, lažje sprejeli svojo življenjsko odločitev.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh