Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Egiptu podeljene smrtne kazni za sporni film o preroku Mohamedu

Za vas piše:
M. M. Š. / STA
Objava: 29. 11. 2012 / 07:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Egiptu podeljene smrtne kazni za sporni film o preroku Mohamedu

Obsodba je v prvi vrsti simbolnega pomena, saj nobenega izmed obtožencev ni v Egiptu.

Sodišče v Egiptu je včeraj v odsotnosti na smrt obsodilo sedem egiptovskih koptov in ameriškega pastorja zaradi spornega filma o preroku Mohamedu ‘Nedolžnost muslimanov’, ki je več mesecev sprožal proteste po vsem muslimanskem svetu. Kot poroča STA, je obsodba v prvi vrsti simbolnega pomena, saj nobenega izmed obtožencev ni v Egiptu.

Obtožnica proti osmerici je bila objavljena septembra. Sodišče je obtožence - večina naj bi jih živela v ZDA - spoznalo za krive škodovanja narodni enotnosti, žalitve in javnega napada na islam ter širjenja lažnih informacij, za kar je po navedbah tujih tiskonih agencij v Egiptu predvidena smrtna kazen.

Med obsojenimi je tudi avtor spornega nizkoproračunskega filma, ki preroka Mohameda prikazuje kot sleparja in ženskarja, Mark Bassely Youssef. Sodišče v Los Angelesu je Youssefa v začetku meseca obsodilo na leto dni zapora, pa ne zaradi filma, temveč zaradi kršenja pravil pogojnega izpusta v neki drugi zadevi.

Egiptovsko sodišče je med drugimi obsodilo pastorja s Floride Terryja Jonesa, s katerim je Youssef stopil v stik z namenom promocije filma, med obsojenci pa je tudi kopt Morris Sadek, ki je na svetovnem spletu objavil izseke iz filma. Povezava preostalih petih obsojencev, med katerimi je tudi ženska, s spornim filmom ni povsem jasna.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh