Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Evropo prispela prva skupina sodelavcev iz Afganistana

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 08. 2021 / 12:32
Oznake: Nemiri, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.08.2021 / 12:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Evropo prispela prva skupina sodelavcev iz Afganistana
Ameriško vojaško letalo je minulo nedeljo več sto Afganistancev prepeljalo iz Kabula v Katar FOTO: Vatican Media

V Evropo prispela prva skupina sodelavcev iz Afganistana

V Madrid je prispela prva skupina 106 sodelavcev Evropske zveze iz Afganistana, ki naj bi jih pozneje porazdelili po drugih državah članicah, je danes sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske zveze Josep Borrell.

Borrell je izrazil upanje, da bo ta proces potekal brez težav, poroča STA, položaj v Afganistanu pa je označil za katastrofo in poudaril, da bo treba iz tega potegniti določene nauke. Trenutne razmere v tej azijski državi so »nočna mora, katastrofa za ljudi Afganistana, za zahodne vrednote in verodostojnost ter razvoj mednarodnih odnosov«. Znova je spomnil, da je bil eden od ciljev v Afganistanu izgradnja sodobne države.

Kot je pojasnil v svojem nastopu prek video povezave članom parlamentarnih odborov za zunanje zadeve in za razvoj, je bilo veliko storjenega za to, da bi v Afganistanu izgradili državo, ki bi lahko zagotavljala vladavino prava in spoštovanje človekovih pravic. Glede tega, kar se je zgodilo v Afganistanu, si bomo morali po Borrellovem mnenju zastaviti nekaj težkih vprašanj: »Tega ni nihče pričakoval, mislim, da tudi talibani ne.«

V Afganistanu ostaja še kakih 300 sodelavcev delegacije Evropske zveze.

Glavna naloga zaenkrat ostaja evakuacija sodelavcev Evropske zveze iz Afganistana. Ponoči je iz Kabula v Madrid priletelo prvih 106 sodelavcev delegacije Evropske zveze in njihovih družin, ki naj bi jih pozneje porazdelili po drugih državah članicah. Borrell upa, da bo ta porazdelitev delovala, »da ne bomo znova pokazali svojih razlik in se prerekali, kdo bo poskrbel za te ljudi«.

V Afganistanu ostaja še kakih 300 sodelavcev delegacije Evropske zveze, ki skušajo doseči letališče v Kabulu in priti na enega od letal evropskih držav. Ta številka bi lahko narasla in bi vključevala tudi tiste, ki so v preteklosti delali za Evropsko zvezo, denimo zagovornike človekovih pravic in pravic žensk ter druge, ki so v nevarnosti. Borrell je zatrdil, da bodo poskušali omogočiti odhod čim več ljudem, »ne moremo pa rešiti vseh Afganistancev,« je še pojasnil.

Nalaganje
Nazaj na vrh