Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Gorici razstava Boj proti veri in Cerkvi

Za vas piše:
D. O. / SŠK
Objava: 18. 01. 2013 / 12:21
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Gorici razstava Boj proti veri in Cerkvi

V ponedeljek bodo v Gorici odprli razstavo Boj proti veri in Cerkvi (1945–1961), ki jo bo predstavila avtorica dr. Tamara Griesser Pečar.

V razstavnih prostorih Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici v Italiji bodo v ponedeljek, 21. januarja 2013, ob 18. uri odprli razstavo Boj proti veri in Cerkvi (1945–1961), ki jo bo predstavila njena avtorica dr. Tamara Griesser Pečar.

Razstava je nastala v medsebojnem sodelovanju Arhiva Republike Slovenije, Nadškofijskega arhiva Ljubljana, Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Založbe Družina.

Prikaz nasilja nad slovensko Cerkvijo po 2. svetovni vojni

Razstava prikazuje nasilje nad Cerkvijo v Sloveniji od konca druge svetovne vojne maja 1945 do leta 1961. Avtorica postavitve je zgodovinarka Tamara Griesser Pečar, ki je obenem tudi avtorica temeljne monografije o tej tematiki z naslovom Cerkev na zatožni klopi, ki je pri založbi Družina izšla leta 2005.

Panoji z besedilom in fotografijami ponujajo prikaz nasilja ljudske oblasti nad Cerkvijo tudi s pisnimi viri, predmeti in pričevanji o nasilju, ki je zajelo vsa področja življenja in delovanja. Na zatožni klopi se je v omenjenih letih znašlo 429 duhovnikov, vsak drugi, saj jih je bilo na Slovenskem manj kot tisoč. Za t. i. ljudsko oblast je bila Cerkev notranji sovražnik številka ena, ker je ostala edina organizirana sila zunaj komunistične partije.

Vsakodnevni so bili upravni postopki proti verouku, tisku, vzgoji, procesijam, veliko je bilo zaplemb sakralnih objektov od cerkva do kapel, znamenj in pokopališč, ki so bili porušeni ali poškodovani. Do leta 1961 je bilo izrečenih najmanj 1411 upravnih kazni.

Na razstavi posebno pozornost namenjajo Primorski

Pri postavitvi tokratne razstave bo posebno pozornost namenjajo Primorski oziroma Goriški. Med eksponati bo tudi majhen leseni križec, ki si ga je v preiskovalnem zaporu izdelal goriški duhovnik Jožko Kragelj, osvetljena bo življenjska zgodba apostolskega administratorja jugoslovanskega dela goriške nadškofije Franca Močnika in še več drugih zgodb ter eksponatov, ki so povezani s primorskim prostorom v širšem pomenu besede.


Knjiga Tamare Griesser Pečar Cerkev na zatožni klopi:
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/knjigarna/81347B65C3F4BB4FC12570060032A923


Foto: SŠK, arhiv Družine / T. P.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh