Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Gornji Radgoni letos 1700 razstavljalcev iz 35 držav

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 25. 08. 2023 / 07:00
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2023 / 08:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Gornji Radgoni letos 1700 razstavljalcev iz 35 držav
Sejem v Gornji Radgoni bo odprt vsak dan med 9. in 18. uro. FOTO: Jure Zauneker

V Gornji Radgoni letos 1700 razstavljalcev iz 35 držav

V Gornji Radgoni bo od jutri do naslednjega četrtka, 31. avgusta, potekal že 61. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, na katerem se bo predstavilo 1700 razstavljalcev iz 35 držav. Na njem bodo razstavili opremo in sredstva za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo. Sejem bodo popestrili s strokovnimi razstavami živali, na njem bo možno dobiti strokovne nasvete, ponujal bo možnosti za stanovska srečanja, obiskovalci pa bodo lahko preizkusili tudi svoje brbončice.

Množica domačih in tujih razstavljavcev bo na sejmu ponujala različne rešitve, najnovejšo tehnologijo in vodilne svetovne blagovne znamke kmetijske ter gozdarske mehanizacije in opreme. Sejem bodo spremljali številni strokovni posveti, predavanja in okrogle mize na aktualne tematike. Praktični nasveti bodo na voljo tako vrtičkarjem in ljubiteljem malih živali kot tudi pravim kmetom.

Predstavitev kmetijske in gozdarske mehanizacije. FOTO: Jure Zauneker

Razstavljena bodo semena, sadike, izdelki za prehrano in nego živali in rastlin, oprema za živilsko-predelovalno industrijo in gastronomijo. Bogat bo spremljevalni program kmetijskih gradenj ter opreme za urejanje vrtov in okolice bivališč, obljubljajo prireditelji. Natančen spored dogajanja po dnevih lahko najdete tukaj.

Sekaško tekmovanje lastnikov gozdov. FOTO: Jure Zauneker

Hrana in vina slovenskega podeželja

Obiskovalcem bodo predstavili izbrane pridelke, prehranske izdelke slovenske živilsko-predelovalne industrije in dopolnilne dejavnosti kmetij. Vinska hala bo med drugim ponujala plemenita vina ter ogled vinogradniške in vinarske opreme.

FOTO: Jure Zauneker

Koristne informacije o sejmu in parkiranju najdete tukaj.

Indija bo država partnerica sejma 

Država partnerica sejma je letos Indija, ki je znana po bogati pridelavi žit, riža, stročnic, sadja, zelenjave, začimb in drugih poljščin. »Sodelovanje med Indijo in Slovenijo na sejmu AGRA bo tako omogočilo izmenjavo znanja, izkušenj, tehnologij, inovativnih rešitev in trgovinskih priložnosti, kar bo koristno za obe državi in širši evropski prostor,« menijo organizatorji. Indija je tudi pobudnica mednarodnega leta prosa. 

S skupinskimi razstavnimi prostori se bodo predstavile še Črna gora, Severna Makedonija, Madžarska, Avstrijska Štajerska, Ukrajina, Senegal, poleg njih pa še vodilne slovenske vladne, strokovne in stanovske organizacije.

Različne države bodo predstavile svoje kulturno izročilo. FOTO: Jure Zauneker

Razstave živali

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji živali. V programu sejma so namreč strokovne predstavitve govedoreje, konjereje, drobnice ter razstava avtohtonih pasem domačih živali s ponudbo izdelkov slovenskih kmetij.

Maneža bo vsak dan prizorišče atraktivnih revij. FOTO: Jure Zauneker

Na ogled bodo tudi male živali, ribe v ribniku in Vrtec malih živali za najmlajše.

Predstavitev najmlajših rejcev. FOTO: Jure Zauneker

Razstava rib v ribniku. FOTO: Jure Zauneker

Praktični nasveti 

S praktičnimi nasveti bodo postregli v osrednjem sejemskem vrtu, učnem ekološkem poligonu Zeleni dragulji narave, zanimiv bo tudi Permakulturni center z vzorčnim čebelnjakom in slamnato hiško, gozdno parkovni nasad ter nasad starih sort jablan in trt.

V vzorčnih vrtovih bo možno dobiti številne nasvete. FOTO: Jure Zauneker

Tudi letos bo na sejmu več okroglih miz na različne tematike. FOTO: Jure Zauneker

Sekaško tekmovanje, plesanje polke, vlečenje vrvi, …

Zagotovo bo zanimivo sekaško tekmovanje lastnikov gozdov, tekmovanje v plesanju polke, v vlečenju vrvi, prikaz vodenja teličkov s strani najmlajših rejcev, predstavitve športnega konjeništva, drobnice, srečanje starodobnih traktorjev Steyr in številna druga stanovska in prijateljska srečanja.

Tekmovanje v plesanju polke. FOTO: Jure Zauneker

Tržnica mladih sejmov. FOTO: Jure Zauneker

Omeniti velja še možnost pokušanja nagrajenih izdelkov z ocenjevanj kakovosti AGRA 2023 ter Vino Slovenija Gornja Radgona ter možnost nakupa na tržnici ekoloških kmetij in Agrini tržnici. Obiskovalci bodo lahko brezplačno poskusili turško kavo iz največje džezve na svetu.

Otroci se bodo preizkusili v ustvarjalnih delavnicah otroških kotičkov. FOTO: Jure Zauneker


Nalaganje
Nazaj na vrh