Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Gospodu zaspala ena najstarejših slovenskih redovnic

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 08. 09. 2023 / 09:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2023 / 10:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Gospodu zaspala ena najstarejših slovenskih redovnic
S. Magdalena (Ivana) Stopar (1925-2023). FOTO: Spletna stran šolskih sester

V Gospodu zaspala ena najstarejših slovenskih redovnic

»Med daritvijo sv. maše v sestrinski kapeli na Brezjah je 4. septembra svojo daritev v 99. letu življenja in 76. letu redovnega poklica dopolnila naša draga s. Magdalena Stopar,« je na spletni strani šolskih sester zapisala s. Angela Zanjkovič.

S. Magdalena (Ivana) Stopar se je rodila 30. julija 1925 v vasici Ravne v Župniji Šentrupert na Dolenjskem, v družini z enajstimi otroki. S. Magdalena, s krstnim imenom Ivana, je bila tretja po vrsti. Že kot deklica je prepoznala Božje povabilo.

Družino internirali

Njena celotna družina je bila leta 1941 internirana v Nemčijo. Po vrnitvi leta 1945 se je v Ljubljani prijavila pri šolskih sestrah v zavodu Marijanišče, kjer so od leta 1884 delovale kot vzgojiteljice in učiteljice otrok. 15. septembra 1945 je bila sprejeta v kandidaturo, 25. avgusta 1946 v postulaturo. Leto noviciata je začela 21. julija 1948 v Repnjah, prav tam pa je 22. julija 1949 naredila tudi prve zaobljube.

FOTO: Ema Alič

V Beogradu naredila večne zaobljube

Svojo redovno pot je nadaljevala v Beogradu, kjer je 1953 naredila večne zaobljube. Od leta 1949 do 1981 je v Beogradu delala v lekarni najprej kot laborantka, po končani šoli pa kot farmacevtski tehnik. »Po upokojitvi je delovala na naših podružnicah v različnih krajih: v Srbiji v Nišu in Pančevu, od tam je odšla za štiri leta na Rab, nato za tri leta v Ljubljano v bogoslovje in za tri leta v Stično. Leta 1994 je prišla v skupnost na Brezjah, kjer je bila šest let predstojnica,« je pojasnila s. Angela Zanjkovič.

Znala dvigati in razveseliti ljudi okrog sebe

Kot nadaljuje s. Angela, so s. Magdaleni z leti začele pešati moči, sluh in vid, »a s. Magdalena se nad tem ni pritoževala, ampak je z vedrino, dobrohotnostjo in prijaznostjo znala dvigati in razveselite vse okrog sebe«. Po zgledu sv. Frančiška si je za svoje geslo izbrala besede: `Moj Bog in moje vse!´ Temu pa je dodala `Vate zaupam!´

Več o njeni življenjski poti lahko preberete tukaj.

»Draga sestra Magdalena, Bogu se zahvaljujemo za vaše življenje, in hvala vam za vse dobro, ki ste ga z delom, molitvijo in ljubeznijo uresničevali skozi 75 let redovnega življenja. Želimo vam, da bi sedaj v nebeški domovini v veselju uživali Božjo ljubezen in usmiljenje v družbi vseh angelov in svetnikov. Počivajte v miru!«, je še zapisala s. Angela.

Nalaganje
Nazaj na vrh