Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Grčiji tridnevno žalovanje zaradi hude železniške nesreče

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 01. 03. 2023 / 13:39
Oznake: Nesreča, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2023 / 13:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Grčiji tridnevno žalovanje zaradi hude železniške nesreče
Gre za največjo železniško nesrečo v zgodovini države. FOTO: Zajem zaslona/YouTube

V Grčiji tridnevno žalovanje zaradi hude železniške nesreče

Zaradi hude železniške nesreče, do katere je prišlo v torek malo pred polnočjo blizu mesta Larisa, v njej pa je ugasnilo več kot 35 življenj, več kot 65 je bilo poškodovanih, je grška vlada odredila tridnevno žalovanje.

Kraj trčenja potniškega in tovornega vlaka blizu mesta Larisa je že obiskal premier Kiriakos Micotakis, tja bo odpotovala tudi predsednica države Katerina Sakelaropulu, ki je zaradi nesreče skrajšala uradni obisk v Moldaviji.

Vlak na poti iz Aten v Solun

Vlaka sta trčila malo pred polnočjo, ko je potniški vlak s približno 350 potniki peljal iz Aten proti Solunu, tovorni pa v nasprotni smeri. Po trčenju se je več vagonov iztirilo, v potniškem vlaku pa je izbruhnil požar. Reševalci se pri reševanju osredotočajo na prve tri vagone potniškega vlaka.

Zastave na pol droga

Grška vlada je zaradi nesreče odpovedala vse javne proslave, zastave na javnih zgradbah pa bodo do petka plapolale na pol droga. Predsednica države je skrajšala uradni obisk v Moldaviji. »Žal moram prekiniti obisk, da bi bila blizu svojim ljudem in podprla tiste, ki to potrebujejo,« je po navedbah tujih medijev, na katere se sklicuje STA, dejala grška predsednica.

Med žrtvami ni tujih državljanov

S slovenskega ministrstva za zunanje in evropske zadeve so sporočili, da po doslej znanih informacijah grškega zunanjega ministrstva med smrtnimi žrtvami nesreče ni tujih državljanov.

Kot so sporočili s sindikata železničarjev, je torkovo čelno trčenje vlakov najhujša železniška nesreča v zgodovini države. Zaradi trčenja se je iztirilo več vagonov, na nekaterih med njimi je nato izbruhnil požar.

Za nesrečo kriva človeška napaka?

Vzrok nesreče še ni znan, a prve domneve kažejo na človeško napako. Po poročanju grških medijev elektronski nadzorni sistem na progi, ki je bila sicer nedavno obnovljena, ni deloval, in sicer so bile težave z njim že dlje časa. Zato so bili za pravilno usmerjanje vlakov odgovorni posamezni predstojniki postaj. Preiskovalci domnevajo, da so potniški vlak s postaje Larisa usmerili na napačen tir, na katerem je že bil tovorni vlak.

Kupi v trgovini

Razprodano
V sreči in nesreči, v Bogu
Drugi priročniki
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh