Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov močnejši potres v Siriji in Turčiji

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 02. 2023 / 07:33
Oznake: Nesreča, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2023 / 07:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nov močnejši potres v Siriji in Turčiji
Turška provinca Hatay na meji s Sirijo. FOTO: Zajem zaslona/YouTube

Nov močnejši potres v Siriji in Turčiji

Po katastrofalnem potresu pred dvema tednoma je Jug Turčije in severozahod Sirije sinoči stresel nov močnejši potres z magnitudo 6,4. Južno turško provinco Hatay na meji s Sirijo pa je kmalu po prvem stresel še en potres z magnitudo 5,8, je po navedbah tujih medijev sporočila turška agencija za naravne nesreče Afad.

Po uničujočem potresu pred dvema tednoma, v katerem je v obeh državah ugasnilo življenje približno 47 tisoč ljudi, so po zadnjih podatkih umrli trije ljudje, več deset pa je ranjenih.

Ljudje skakali z balkonov

Po potresu z magnitudo 6,4, ki je stresel provinco Hatay in severozahod Sirije, so ljudje skakali s streh in balkonov hiš, saj so skušali priti na varno, so sporočili s Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji. Padajoče opeke in ruševin so poškodovale ljudi v sirskih mestih Salkin, Harem, Idlib, Khirbet al Juz in na podeželskih območjih blizu Alepa žrtve padajočih opek in ruševin, poročanje tujih medijev povzema STA.

Po podatkih turške agencije za naravne nesreče je bilo od potresa pred dvema tednoma na tem območju zabeleženih več kot 6000 popotresnih sunkov.

Epicenter včerajšnjega potresa na jugu Turčije z magnitudo 6,4 je bil v provinci Hatay v kraju Defne, povzročil pa je dodatno škodo na stavbah, ki jih je prizadel uničujoč potres pred štirinajstimi dnevi. Tla so se najprej stresla nekaj minut po 20. uri po lokalnem oziroma nekaj minut po 17. uri po srednjeevropskem času. Temu je kmalu sledil še en potres z magnitudo 5,8 in epicentrom v turškem kraju Samandag, ki leži ob morju.

Preberite tudi: Slovenska karitas je zbrala že 357.685 evrov za Turčijo in Sirijo

Erdogan obljublja 200 tisoč novih domov

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem včeraj obljubil, da bo država v jugovzhodni regiji zgradila skoraj 200 tisoč novih domov, pri čemer pa nobena od stavb ne bo višja od treh ali štirih nadstropij.

Po njegovih besedah je uničujoč potres prizadel približno 118 tisoč stavb, ki so se podrle, bile močno poškodovane ali pa jih je bilo treba zaradi poškodb nujno porušiti. Obljubil je, da se bodo marca začela obnovitvena dela za izgradnjo 199.739 domov, od tega več kot 130.000 v najbolj prizadetih pokrajinah Hatay, Kahramanmaras in Malatya.


Nalaganje
Nazaj na vrh