Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V indijskem templju odkrili milijardni zaklad

Objava: 05. 07. 2011 / 15:52
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V indijskem templju odkrili milijardni zaklad

Med izredno najdbo je tudi kip hindujskega božanstva Višnuja iz čistega zlata, okrašenega z diamanti in smaragdi.

V Indiji so odkrili neverjetno dragocenost: na jugu države so, kot so poročali tamkajšnji mediji, minulo nedeljo našli tempeljski zaklad iz zlata, srebra, draguljev, dragih kamnov in dragocenig kovancev. Skupno vrednost najdbe ocenjujejo na okoli sedem milijard evrov. Po navedbah spletne izdaje indijskega časnika 'The Times of India' gre za največji zaklad, ki so kdaj koli doslej našli v Indiji.

Dragocenosti, ki domnevno segajo v 18. stoletje, so odkrili v hindujskem svetišču Sri Padmanabasvami v kraju Tiruvanantapuram, sprva pa so pripadale krajevni kraljevi družini, maharadžam iz Travancoreja. Ker njihovi potomci niso več zmogli skrbeti za tempelj, je sodišče odločilo, naj skrb za svetišče prevzame indijska zvezna država Kerala, na območju katere leži omenjena znamenitost.

Ob prevzemu in pregledu inventarja so zaklad odkrili v štirih izmed šestih doslej skritih dvoranah svetišča. Včeraj naj bi bili preiskali še poslednji dve neodprti dvorani. Strokovnjaki menijo, da se tudi tam še skrivajo nakit in dragoceni kovanci. Med najosupljivejše predmete, ki so jih odkrili doslej, zagotovo sodi kip hindujskega božanstva Višnuja, ki so ga častili v templju, narejen pa je iz čistega zlata, okrašen z diamanti in smaragdi. Za varovanje neprecenljivih predmetov sta zadolženi dve posebni policijski enoti.

O izvoru in zgodovini zaklada zaenkrat še ni na voljo zanesljivih podatkov, poroča 'The Times of India'. Legenda pravi, da je kraljeva dinastija maharadž iz Travancoreja svoje bogastvo na poseben način darovala božanstvu Višnuju. Bolj posvetna razlaga pa trdi, da so bogataši v templju hranili svoje zaloge ob morebitni stiski. Možno je tudi, da so maharadže v templju, zgrajenem v 16. stoletju, svoje premoženje skrili pred britanskimi kolonialisti.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh