Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Izraelu naj bi obnovili most do Tempeljskega griča

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 08. 2021 / 06:30
Oznake: Cerkev, Religija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2021 / 16:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Izraelu naj bi obnovili most do Tempeljskega griča
Mughrabijev most v Jeruzalemu FOTO: Wikipedia

V Izraelu naj bi obnovili most do Tempeljskega griča

Po navedbah izraelskih medijev naj bi obnovili lesen most, ki omogoča dostop do Tempeljskega griča v Jeruzalemu.

Kot poroča spletni portal Vatican News, so pristojni inženirji po preiskavi Mughrabijevega mostu predlagali razpis za obnovo lesenega objekta.

Vsi morebitni izvajalci, ki se bodo na razpis prijavili, bodo morali podpisati klavzulo o zaupnosti, je poročal jeruzalemski časnik Jerusalem Post. Les mostu, prek katerega lahko nemuslimani s trga ob zidu objokovanja dostopajo do tempeljskega območja z mošejo Al-Aksa, je že izredno suh in lomljiv, vsi dosedanji poskusi obnove pa so bili neuspešni.

Leseni most je namenjen nemuslimanom, ki želijo obiskati tempeljsko območje z mošejo Al-Aksa.

V letošnjem juniju so nekateri izraelski poslanci zahtevali nujno obnovo objekta, ki je po njihovem mnenju že nevaren za uporabo. Ogroža namreč ne le obiskovalce Tempeljskega griča, pač pa tudi ženske, ki pod mostom molijo na njim določeni površini ob zidu objokovanja.

Tempeljski grič FOTO: Vatican Media

Palestinski mediji se bojijo »judaizacije«

Starejši načrti za gradnjo mostu na tem kraju so bili v letih 2011 in 2014 zavrnjeni po pritiskih jordanske vlade. Leseni most že od leta 2003 služi kot »začasni nadomestek« poškodovanega kamnitega prehoda. V preteklih desetih letih je bilo slišati več opozoril glede stanja mostu. Tega uporabljajo turisti in izraelske varnostne sile, medtem ko so drugi dostopi do Tempeljskega griča namenjeni muslimanom.

Tempeljski grič v jeruzalemskem starem mestnem jedru je tako za jude kot tudi za muslimane in kristjane svet kraj.

Palestinski mediji so v letošnjem juniju po objavi poročila o stanju mostu izrazili ogorčenje, saj naj bi gradnja predvidoma 70 metrov dolgega in pet metrov širokega novega dostopa močno spremenila značaj pokrajine in jo naredila preveč »judovsko«. To bi pomenilo »nevaren precedens in sistematičen napad na ustanovo Waqf, ki je pristojna za Tempeljski grič, in nedopustno vpletanje v njene zadeve«.

Sveti kraji treh svetovnih religij

Tempeljski grič v jeruzalemskem starem mestnem jedru je tako za jude kot tudi za muslimane in kristjane svet kraj. Tam je stal judovski tempelj, osrednje svetišče Izraelcev, dokler ga niso leta 70 po Kristusu porušili Rimljani. S tem krajem so povezane tudi številne svetopisemske zgodbe, od stvarjenja Adama in Eve do žrtvovanja Izaka, pri muslimanih pa vnebohod preroka Mohameda.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh