Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Izraelu uradno registriran prvi Aramejec

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 10. 2014 / 11:15
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Izraelu uradno registriran prvi Aramejec

Pred kratkim sprejete nove smernice o vpisu etične pripadnosti v osebnih dokumentih.

Dveletni Yaakov Haloul iz Galileje bo zapisan v zgodovino Izraela. Po navedbah zveznega urada Aramejcev v Nemčiji minuli konec tedna je malček prvi uradno registrirani Aramejec v Izraelu.


Aramejska zastava

Po novih predpisih, ki jih je tedanji izraelski notranji minister Gideon Sa'ar sprejel prejšnji mesec, je kristjanom kot pripadnikom aramejske skupnosti odslej omogočeno, da v osebnih dokumentih označijo svojo etično pripadnost. Doslej so bili aramejski kristjani v Izraelu označeni kot »Arabci«. Takoj po spremembi predpisov so na pristojnih uradih prejeli več kot 10.000 prošenj za popravke.

Omenjeni urad je izrekel pohvalo izraelski vladi, ki je kot prva na Bližnjem Vzhodu priznala Aramejce kot samostojno etnično skupnost in dopustila oznako etične pripadnosti »Aramejec«. Ta odločitev zadeva med 130.000 in 160.000 krščanskih Aramejcev v osrčju Izraela in v vzhodnem Jeruzalemu.

Po navedbah zveznega urada Aramejcev v Nemčiji so Aramejci vztrajno zavračali oznaki »Arabec« in »Palestinec« za pripadnike svoje skupnosti. Po ustanovitvi države Izrael pa so bili proti svoji volji prišteti med Arabce. Aramejci so samostojna etnična skupnost z več kot 4.500-letno zgodovino.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh