Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Jezusovem moštvu

Jože Pavlič
Za vas piše:
Jože Pavlič
Objava: 01. 08. 2013 / 08:16
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Jezusovem moštvu

V Jezusovem moštvu

Papež Frančišek je udeležence svetovnega dneva mladih v Rio de Janeiru povabil, naj »gradijo lepšo Cerkev, boljši svet in pravičnejšo družbo«.

Papež Frančišek je udeležence svetovnega dneva mladih v Rio de Janeiru povabil, naj »gradijo lepšo Cerkev, boljši svet in pravičnejšo družbo«.

»Bodite revolucionarni! Imejte pogum za to, da boste srečni!« je papež Frančišek pred slovesom od Brazilije v nedeljo, 28. julija, naročal prostovoljcem, ki so skrbeli za pripravo in izvedbo 28. svetovnega dneva mladih (SDM) v Riu de Janeiru (prihodnji SDM bo leta 2016 v Krakovu), v širšem pomenu besede pa vsem udeležencem SDM. Revolucionarni in pogumni pri postavitvi Kristusa v središče svojega življenja in pri obnovitvi vere: »Vera povzroči revolucijo v človeku, kopernikanski obrat, človeka premakne iz središča, vanj vnovič postavi Boga.« Človeku daje varnost, moč, upanje, mir, milino, prisrčnost, pogum, umirjenost in veselje. »Resnično s smislom izpolnjeno življenje« (papež Frančišek v nagovoru pri prvem srečanju z mladimi 25. julija na sloviti plaži Ria Copacabani).

V moči vere v Jezusa Kristusa bodo mladi po Jezusovem zgledu druge, predvsem trpeče, potrebne pomoči, dobre besede in pravega koraka, »sprejemali z usmiljenjem in ljubeznijo«. Jezusu, »enemu izmed nas«, bodo zaupali svoje življenje, saj bodo pri njem našli »odprto srce, ki nas razume, nam odpušča, nas ljubi in prosi, naj to isto ljubezen vnesemo v naša življenja ter s prav takšno ljubeznijo ljubimo vsakega od naših bratov in sester« (papež v nagovoru 26. julija pri križevem potu). Gradili bodo »lepšo Cerkev, boljši svet in pravičnejšo družbo«. Tako, da bodo najprej začeli pri sebi. Sledili bodo zgledu bl. matere Terezije, ki je na vprašanje, kaj se mora spremeniti v Cerkvi, odgovorila: »Ti in jaz.« Ne bodo dopustili, da jih zaslepijo prividi navidezne svobode, mode in trenutnih zanimanj, marveč se bodo oklenili Kristusa, ki jim ponuja »nekaj večjega kot naslov svetovnega prvaka«, je dejal papež Frančišek mladim ob misli na svetovno nogometno prvenstvo leta 2014 v Riu. »Daje nam možnost izpolnjenega in srečnega življenja ter tudi prihodnost z njim brez konca – večno življenje.« Moč za vztrajanje z Jezusom bodo dobivali v molitvi »v dobrih in slabih trenutkih«. Ta tako kot šport zahteva veliko treninga, prejemanja zakramentov pa tudi krščanske ljubezni do bližnjega. Jezus jim daje možnost, »da mu sledijo vse življenje in igrajo v njegovem moštvu. Dragi mladi prijatelji, bodite resnično Kristusovi atleti!« jih je povabil papež pri molitvenem bdenju 27. julija.

V govoru pri maši 28. julija na Copacabani, kamor so organizatorji SDM zaradi od dežja razmočenega prvotno predvidenega Polja vere (Campus Fidei) v Guaratibi pri Riu prenesli sobotno bdenje mladih in nedeljsko papeževo mašo, je papež Frančišek mladim zaklical: »Jezus Kristus računa na vas! Cerkev računa na vas! Papež računa na vas! Cerkev vas potrebuje! Vaše navdušenje, ustvarjalnost in veselje.« In jih povabil k oznanjevanju evangelija, ki je v Latinski Ameriki že obrodilo bogate sadove, sedaj pa naj »zadoni z novo močjo« v deželah, iz katerih so prišli in se bodo vanje vrnili. Tudi v Sloveniji, od koder se je SDM udeležila skupina mladih s škofoma Antonom Jamnikom in Andrejem Glavanom na čelu.

O doživetjih in vtisih mladih Slovencev na SDM, katehezah škofa Jamnika ter papeževih srečanjih in govorih od osrednjega brazilskega Marijinega romarskega središča Aparecida do tistih pri srečanjih s siromašnimi Brazilci, rojaki Argentinci, nekdanjimi uživalci mamil, prestopniki, politiki in kulturniki, škofi, duhovniki in redovniki ter drugimi podrobneje poročamo v Družini na straneh Mladega vala ter straneh 8. in 9. Papeževemu obisku v Braziliji namenjamo tudi tokratni komentar na tretji strani Družine.






Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh