Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V južni Srbiji poškodovana cerkev iz pozne antike

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 18. 01. 2013 / 07:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V južni Srbiji poškodovana cerkev iz pozne antike

Neznanci so močno razdejali in opustošili samostan iz 5. stoletja.

Skrunitev samostana Matere Božje iz 5. stoletja je v Srbiji povzročila nemalo ogorčenja. 'Neznani storilci' so v noči z 2. na 3. januar vdrli v cerkev ob malem samostanu v vasi Mrtvica v krajevni skupnosti Vladičin Han in jo povsem opustošili, kot so sporočili z ustanove Pro Oriente. Močno poškodovane so štiri ikone, oropana pa je bila tudi cerkvena pušica.


Dvainšestdesetletna redovnica mati Paraskeva, ki sama skrbi tako za samostan kot tudi za cerkev, je pred časnikarji dejanja obtožila Albance, ki naj bi prišli iz bližnjega Kosova. Že na lanski veliki petek naj bi jo napadli mladi Albanci, vendar se jih je ubranila, je pojasnila redovnica.

Cerkev z bizantinskimi freskami v notranjosti leži na griču, okoli štirinajst kilometrov oddaljena od središča skupnosti Vladičin Han. Svetišče, ki izhaja iz antike, najstarejše v okrožju Vranje, je pogosto cilj številnih romarjev. V Marijinem svetišču naj bi večkrat prišlo do strokovno nepojasnjenih ozdravljenj.

Tudi v Dalmaciji so ob začetku leta napadli nekatere srbske pravoslavne svete kraje. 2. januarja je bilo oskrunjeno pravoslavno pokopališče poleg cerkve svetega Jurija v dalmatinskem Kninu. Številni grobovi, nagrobniki in križi so prevrnjeni in poškodovani. Storilci niso imeli nikakršnih pomislekov in so napad izvedli ob belem dnevu, kot je zapisano v izjavi pristojne srbske pravoslavne eparhije v Dalmaciji. Policisti so hitro prispeli na kraj dogajanja, štiri osebe, ki so bile tedaj na pokopališču, pa so dejanje seveda zanikale.

Ob vhodu v nedavno obnovljeno cerkev svetega Jurija v Smokoviću pa so 'neznanci' zapisali grožnjo 'podrta bo'. Duhovnik Petar Jovanović je obvestil policijo, storilcev pa zaenkrat še niso izsledili. Cerkev svetega Jurija iz leta 1567 je bila v zadnji vojni podrta skoraj do temeljev. Svetišče, ki je pod spomeniškim varstvom, saj gre za renesančno zgradbo, so obnovili z darovi izgnanih srbskih prebivalcev Smokovića, ki so danes razkropljeni po vsem svetu.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh