Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Katoliški cerkvi ne bo ženskega duhovništva

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 06. 2018 / 07:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2018 / 10:54
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Katoliški cerkvi ne bo ženskega duhovništva

Nadškof Ladaria: »Resnica, ki je del nauka Cerkve.«

Vatikan je znova potrdil, da ženske v Katoliški cerkvi ne morejo prejeti duhovniškega posvečenja. To je del nezmotljivega nauka Cerkve, je minuli teden v prispevku za vatikanski časnik L'Osservatore Romano poudaril prefekt Kongregacije za nauk vere, nadškof Luis Ladaria. V nekaterih državah še danes dvomijo v izjavo papeža Janeza Pavla II. v apostolskem pismu »Ordinatio sacerdotalis« iz leta 1994. Kongregacija za nauk vere pa zatrjuje, da je to »resnica, ki je del cerkvenega nauka«.

Janez Pavel II. (1978-2005) je takrat pojasnil, »da podeljevanje duhovniškega posvečenja nikakor ni v moči Cerkve in da morajo vsi katoliški verniki to odločitev brezpogojno spoštovati«. Nadškof Ladaria v prispevku zavrača kritiko in dvome, po katerih naj bi žensko duhovništvo lahko uvedli z odločitvijo papeža ali cerkvenega zbora. Tovrstni dvomi škodijo cerkvenemu nauku in njegovemu razumevanju.

Nezmotljivost se ne nanaša zgolj na slovesne napovedi cerkvenega zbora ali papeža, ampak tudi na običajni in vesoljni cerkveni nauk škofov po vsem svetu, če skupaj s papežem upoštevajo katoliški nauk, je zapisal Ladaria. Na to nezmotljivost se je skliceval tudi Janez Pavel II., ki se je pred objavo apostolskega pisma »Ordinatio sacerdotalis« posvetoval s posredniki škofovskih konferenc vesoljne Cerkve. Vsi so enoglasno potrdili, da mora Cerkev pri tem vprašanju slediti Jezusovemu naročilu. Ladaria ob tem opozarja, da sta tudi Benedikt XVI. (2005-2013) in papež Frančišek v svoji apostolski spodbudi Veselje evangelija potrdila nauk Janeza Pavla II.

Nadškof Ladaria je obenem pojasnil, da različne naloge ter vloge moških in žensk v Cerkvi »nikakor ne pomenijo podrejanja«, temveč »medsebojno obogatitev«. V današji kulturi pa je zelo težko razumeti razlike med moškim in ženski ter v njih prepoznati dobro stran.

Že oktobra 1995 je Kongregacija za nauk vere odgovorila na dvome v besedilo
»Ordinatio sacerdotalis«: nauk, ki je zapisan v apostolskem pismu, je dokončen in del cerkvenega nauka.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh