Zapri
Iskanje

V Kopenhagen tudi delegacija Svetega sedeža

Objava: 03. 12. 2009 / 20:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V Kopenhagen tudi delegacija Svetega sedeža

V danski prestolnici se v ponedeljek pričenja Konferenca OZN o podnebnih spremembah
Konference Organizacije združenih narodov o podnebnih spremembah, ki bo potekala od 7. do 18. decembra v danskem Kopenhagnu, se bo udeležila tudi delegacija Svetega sedeža. Kot poročajo pri vatikanskem radiu, bo skupino vodil stalni opazovalec Svetega sedeža pri Organizaciji združenih narodov v New Yorku nadškof Celestino Migliore, spremljalo pa ga bo še pet strokovnjakov.

Cilj velike mednarodne podnebne konference je doseči ambiciozen globalni dogovor o nasledniku Kjotskega protokola, ki sedaj ureja zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov na globalni ravni in se izteče leta 2012. Težava Kjotskega protokola je predvsem dejstvo, da ga niso ratificirale Združene države Amerike, obenem pa k boju proti podnebnim spremembam ne zavezuje držav v razvoju, temveč le 37 industrializiranih in tranzicijskih držav. Udeležbo na konferenci je doslej napovedalo že okoli 65 svetovnih voditeljev, med njimi naj bi bil tudi slovenski premier Borut Pahor.

V zadnjem stoletju je temperatura v ozračju po svetu narasla za 0,7 °C, strokovnjaki pa napovedujejo, da bo v prihodnjih sto letih v primeru neukrepanja globalno segrevanje ozračja še naraslo. Glavni krivci za podnebne spremembe, ki povzročajo suše, obilna deževja, požare v gozdovih, probleme s preskrbo z vodo, izginjanje ledenikov, dvigovanje morske gladine, dvig koncentracije smoga v ozračju in s tem povezane zdravstvene težave, so izpusti toplogrednih plinov, posebno ogljikovega dioksida. Kitajska, azijska velesila, ki proizvede največ izpustov toplogrednih plinov na svetu in je že nekaj časa pod pritiski zahodnih držav, je dva tedna pred podnebno konferenco v Kopenhagnu predstavila svoj prvi trdni cilj za omejitev emisij toplogrednih plinov. Cilj Pekinga je do leta 2020 za od 40 do 45 odstotkov zmanjšati intenzivnost ogljikovega dioksida v primerjavi z letom 2005.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh