Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Kopru praznovanje ob 300-letnici smrti škofa Naldinija

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 27. 03. 2013 / 11:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Kopru praznovanje ob 300-letnici smrti škofa Naldinija

Koprska škofija se bo 20. in 21. aprila z nizom prireditev poklonila spominu na škofa Paola Naldinija ob 300. obletnici njegove smrti.

Koprska škofija se bo 20. in 21. aprila z nizom prireditev poklonila spominu na škofa Paola Naldinija ob 300. obletnici njegove smrti. Na znanstvenem posvetu bodo osvetlili Naldinijevo zgodovinsko vlogo, škof Jurij Bizjak pa bo daroval sveto mašo v pred kratkim prenovljeni cerkvi Sv. Blaža, kjer hranijo Naldinijeve posmrtne ostanke.

Naldini je koprsko škofijo vodil od leta 1686 do svoje smrti 21. aprila 1713. Najbolj znan je po knjigi z naslovom Corografia Ecclesiastica oz. Cerkveni krajepis, ki opisuje najrazličnejša področja koprske škofije.

Posvet, koncert, razstava in maša

Spomin na to za primorski prostor izjemno pomembno osebnost bodo obeležili z znanstvenim posvetom, slavnostnim koncertom, priložnostno razstavo in slovesno sveto mašo. Kot je na torkovi novinarski konferenci pojasnila strokovna sodelavka fakultete za humanistične študije Vesna Kamin Kajfež, bodo na posvetu 20. aprila osvetlili različne vidike Naldinijeve osebnosti ter obdobja in razmer, v katerih je deloval.

Kajfeževa je ob tem izpostavila vlogo Naldinija kot mecena umetnosti in kulture ter njegovo zavedanje pomena dvojezičnosti in multikulturnosti koprske škofije, saj je dal velik poudarek temu, da so bile maše dvojezične, ustanovil pa je tudi t. i. ilirsko semenišče za izobraževanje duhovnikov glagoljašev.

Cerkev sv. Blaža bo ponovno odprta

Naldini si je za zadnje počivališče izbral cerkev sv. Blaža, kjer bo 21. aprila škof Bizjak daroval sveto mašo. Takrat bo cerkev tudi prvič ponovno odprta za javnost. Cerkev je bila po drugi svetovni vojni namreč nacionalizirana in spremenjena v skladišče. Po vrnitvi stavbe škofiji so se lotili njene prenove, Naldinijeva obletnica pa je bila dodatna spodbuda za to, da so tudi notranjost cerkve uredili do te mere, da bo v prihodnje odprta za obiskovalce in za opravljanje bogoslužij. Kajfeževa je pri tem izpostavila, da gre za eno lepših baročnih cerkva v Kopru.


Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh