Zapri
Iskanje

V Krakovu blagoslovili svetišče Janeza Pavla II.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 06. 2013 / 09:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V Krakovu blagoslovili svetišče Janeza Pavla II.

V Krakovu blagoslovili svetišče Janeza Pavla II.
Nova cerkev in papeško središče z imenom 'Ne bojte se!', urejena v čast blaženega papeža, sodita med najpomembnejše cerkvene novogradnje na Poljskem.
Osem let po smrti blaženega papeža Janeza Pavla II. (1978-2005) so v poljskem Krakovu blagoslovili največje svetišče na svetu, posvečeno njegovemu spominu. Svetišče Janeza Pavla II. predstavlja predvsem izraz hvaležnosti Bogu za 'edinstvenega sina poljskega naroda', je minulo nedeljo v svojem nagovoru pojasnil krakovski kardinal Stanislav Dziwisz. Slovesnega bogoslužja se je po navedbah nemške katoliške agencije KNA udeležilo okoli sto poljskih škofov.

Pred izvolitvijo za papeža je bil Karol Wojtyla med leti 1964 in 1978 nadškof v Krakovu. Nova cerkev in papeško središče z imenom 'Ne bojte se!', urejena v čast blaženega papeža, sodita med najpomembnejše cerkvene novogradnje na Poljskem v zadnjih desetletjih. Zgrajena sta na ozemlju pred mestnimi vrati, kjer je moral Karol Wojtyla v času druge svetovne vojne delati v kemični tovarni. Oltarni prostor in zidovi skoraj 2.500 kvadratnih metrov velikega svetišča krasijo pisani mozaiki našega jezuitskega patra Marka Ivana Rupnika.

»To središče ni spomenik, pač pa kraj srečevanja z osebnostjo Janeza Pavla II.«, je pojasnil kardinal Dziwisz, dolgoletni osebni tajnik poljskega papeža. Z izgradnjo svetišča in postopne ureditve papeškega središča se Cerkev na Poljskem dobro pripravlja na razglasitev Janeza Pavla II. za svetnika. Za skorajšnjo kanonizacijo pa moli tudi sam, je razodel krakovski nadškof.

Prav tako v nedeljo pa so, zaenkrat v začasnih prostorih, odprli muzej Janeza Pavla II. Dejanska muzejska stavba je trenutno še v izgradnji, kot tudi konferenčno središče, romarska hiša in hotel. Zaključena pa je gradnja svetišča z relikvijami v podzemnih prostorih, središče za prostovoljce in prostori inštituta za medkulturni dialog, imenovanega po poljskem papežu. Tik pred zaključkom so tudi dela na okoli trideset metrov visokem razglednem stolpu.

Pobudo za veliki projekt je leta 2006 predstavil kardinal Dziwisz. V skupno 13.000 kvadratnih metrov veliko površino je bilo doslej vloženih že okoli 30 milijonov evrov. Temeljni kamen je istega leta blagoslovil upokojeni papež Benedikt XVI. (2005-2013) med svojim takratnim obiskom na Poljskem. Gradnja se je pričela leta 2008.

Benedikt XVI. je svojega predhodnika za blaženega razglasil 1. maja 2011. V Vatikanu trenutno poteka postopek za njegovo kanonizacijo.Vir: Kathpress
Foto: spletPodprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh