Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Krakovu blagoslovili svetišče Janeza Pavla II.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 26. 06. 2013 / 09:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Krakovu blagoslovili svetišče Janeza Pavla II.

V Krakovu blagoslovili svetišče Janeza Pavla II.

Nova cerkev in papeško središče z imenom 'Ne bojte se!', urejena v čast blaženega papeža, sodita med najpomembnejše cerkvene novogradnje na Poljskem.

Osem let po smrti blaženega papeža Janeza Pavla II. (1978-2005) so v poljskem Krakovu blagoslovili največje svetišče na svetu, posvečeno njegovemu spominu. Svetišče Janeza Pavla II. predstavlja predvsem izraz hvaležnosti Bogu za 'edinstvenega sina poljskega naroda', je minulo nedeljo v svojem nagovoru pojasnil krakovski kardinal Stanislav Dziwisz. Slovesnega bogoslužja se je po navedbah nemške katoliške agencije KNA udeležilo okoli sto poljskih škofov.

Pred izvolitvijo za papeža je bil Karol Wojtyla med leti 1964 in 1978 nadškof v Krakovu. Nova cerkev in papeško središče z imenom 'Ne bojte se!', urejena v čast blaženega papeža, sodita med najpomembnejše cerkvene novogradnje na Poljskem v zadnjih desetletjih. Zgrajena sta na ozemlju pred mestnimi vrati, kjer je moral Karol Wojtyla v času druge svetovne vojne delati v kemični tovarni. Oltarni prostor in zidovi skoraj 2.500 kvadratnih metrov velikega svetišča krasijo pisani mozaiki našega jezuitskega patra Marka Ivana Rupnika.

»To središče ni spomenik, pač pa kraj srečevanja z osebnostjo Janeza Pavla II.«, je pojasnil kardinal Dziwisz, dolgoletni osebni tajnik poljskega papeža. Z izgradnjo svetišča in postopne ureditve papeškega središča se Cerkev na Poljskem dobro pripravlja na razglasitev Janeza Pavla II. za svetnika. Za skorajšnjo kanonizacijo pa moli tudi sam, je razodel krakovski nadškof.

Prav tako v nedeljo pa so, zaenkrat v začasnih prostorih, odprli muzej Janeza Pavla II. Dejanska muzejska stavba je trenutno še v izgradnji, kot tudi konferenčno središče, romarska hiša in hotel. Zaključena pa je gradnja svetišča z relikvijami v podzemnih prostorih, središče za prostovoljce in prostori inštituta za medkulturni dialog, imenovanega po poljskem papežu. Tik pred zaključkom so tudi dela na okoli trideset metrov visokem razglednem stolpu.

Pobudo za veliki projekt je leta 2006 predstavil kardinal Dziwisz. V skupno 13.000 kvadratnih metrov veliko površino je bilo doslej vloženih že okoli 30 milijonov evrov. Temeljni kamen je istega leta blagoslovil upokojeni papež Benedikt XVI. (2005-2013) med svojim takratnim obiskom na Poljskem. Gradnja se je pričela leta 2008.

Benedikt XVI. je svojega predhodnika za blaženega razglasil 1. maja 2011. V Vatikanu trenutno poteka postopek za njegovo kanonizacijo.



Vir: Kathpress
Foto: splet



Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh