Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Krakovu prvič tudi ‘Dolga noč sinagog’

Objava: 01. 06. 2011 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Krakovu prvič tudi ‘Dolga noč sinagog’

Sedem sinagog v Krakovu vabi predvsem mlade obiskovalce, naj se seznanijo z judovsko kulturo.

V Krakovu na Poljskem bodo letos prvič priredili tudi ‘Dolgo noč sinagog’. V soboto, 4. junija, bo v mestnem predelu Kazimierz vseh sedem sinagog odprlo vrata obiskovalcem, sporoča poljska agencija KAI. Krakov je za to pobudo, ki v Evropi nima primerjave, izredno primeren, saj je v tej kulturni prestolnici na jugu Poljske na majhni površini zbranih toliko judovskih svetišč, je pojasnila Anna Gulinska s krakovskega Središča judovske skupnosti. Vse sinagoge bodo obiskovalcem na voljo med 22.30, havdalo, torej slovesnim zaključkom sabata v soboto zvečer, in drugo uro zjutraj v nedeljo, ki označuje začetek novega tedna.

‘Dolga noč sinagog’ naj bi predvsem mlade seznanila z judovsko kulturo. Prireditev je posebna priložnost, da mladi spoznajo zgodovinsko dediščino, enkratno arhitekturo in doživijo sedanjost sinagog ter s tem porušijo vse morebitne predsodke o judovstvu. Obiskovalci naj bi sinagogo doživeli kot kraj molitve, pa tudi kot žarišče duhovnih razprav in umetniških pobud.

Kulturni projekt prireja Središče judovskih skupnosti skupaj z judovsko versko skupnostjo v Krakovu in v sodelovanju z Ameriško-judovskim odborom.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh