Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Lendavi zaznamovali dan spomina na žrtve holokavsta

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 27. 04. 2022 / 11:28
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2022 / 12:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Lendavi zaznamovali dan spomina na žrtve holokavsta
S položitvijo vencev na judovskem pokopališču v Dolgi vasi so se poklonili žrtvam holokavsta. FOTO: Tomaž Galič

V Lendavi zaznamovali dan spomina na žrtve holokavsta

V lendavski mestni hiši so včeraj, na dan spomina na žrtve holokavsta v Sloveniji, pripravili uvodno konferenco projekta Nikoli ne pozabimo.

Dan spomina na holokavst od leta 2008 obeležujemo tudi v Sloveniji.

Ohranitev spomina na žrtve totalitarnih sistemov

Včeraj je minilo 78 let od začetka množičnih deportacij Judov iz Prekmurja, ki so močno zaznamovali socialno, gospodarsko in kulturno podobo Lendave, zato bodo v okviru projekta Nikoli ne pozabimo, ki ga vodijo Židovska općina Čakovec, Center judovske kulturne dediščine - Sinagoga Maribor in Občina Lendava, med 1. aprilom 2022 in 31. marcem 2023 izpeljali različne dejavnosti. Skupen cilj je ohranjati spomin na žrtve totalitarnih sistemov, utrjevati evropsko državljansko kulturo, demokracijo, spoštovanje človekovih pravic ter razmišljanje o evropski kulturni raznolikosti.

Postavitev spotikavcev

V načrtu je tudi postavitev novih spotikavcev v občinah Lendava in Šalovci. Spotikavci so kamniti tlakovci, prevlečeni s slojem medenine, v katere so vgravirani osebni podatki žrtve holokavsta. Projekt v celoti financira Evropska unija iz programa Državljani, enakost, pravice in vrednote, ki je vreden 76.635 evrov, navaja STA.

Nalaganje
Nazaj na vrh