Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»V liturgiji ni druge zlate dobe kot sedanji trenutek«

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 14. 06. 2023 / 07:54
Oznake: Duhovnost, Papež, Vera
Čas branja: 14 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2023 / 08:54
»V liturgiji ni druge zlate dobe kot sedanji trenutek«
Daniel Galadza. FOTO: Tatjana Splichal

»V liturgiji ni druge zlate dobe kot sedanji trenutek«

Daniel Galadza, profesor bizantinske in vzhodnokrščanske liturgije na Papeškem vzhodnem inštitutu v Rimu ter diakon grškokatoliške nadškofije v Kijevu.

Daniel Galadza, profesor bizantinske in vzhodnokrščanske liturgije na Papeškem vzhodnem inštitutu v Rimu ter diakon grškokatoliške nadškofije v Kijevu, je maja ob predstavitvi novega slovenskega prevoda Božje liturgije (bizantinsko-slovanskega obreda) na Teološki fakulteti v Ljubljani pripravil tehtno predavanje. Z njim smo se pogovarjali o novem prevodu, o pomenu bogoslužja, zlasti pa o razlikah in podobnostih med liturgijo v različnih tradicijah Katoliške in Pravoslavne cerkve ter o tem, česa se lahko naučimo drug od drugega.

Kakšna je vaša zgodba poklicanosti v diakonsko službo?

Moram reči, da sem se rodil v družino duhovnikov. Že zgodaj sem vedel, da bom življenje posvetil delu v Cerkvi. Oče je duhovnik, stric je duhovnik, praded po mamini strani je bil duhovnik … Spoznal sem, da poklicanost ni toliko to, da natančno veš, kaj boš počel, ampak da rasteš v zavesti služenja Cerkvi, Bogu in bližnjemu. To je bilo pri meni navzoče od otroštva. Glede poklicanosti...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh