Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Ljubljani bodo polnili cepivo družbe Pfizer-BioNTech

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 10. 2021 / 09:49
Oznake: Cepivo, Slovenija
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.10.2021 / 09:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Ljubljani bodo polnili cepivo družbe Pfizer-BioNTech
FOTO: Tatjana Splichal

V Ljubljani bodo polnili cepivo družbe Pfizer-BioNTech

Novartis je podpisal začetni sporazum o uporabi svojih proizvodnih zmogljivosti in zmožnosti za obvladovanje pandemije covida-19 s širitvijo podpore pri polnjenju in pakiranju cepiva v Ljubljani proti covidu-19 družbe Pfizer-BioNTech.

Novartis bo uporabil svoje aseptične proizvodne zmogljivosti na lokaciji Novartisovih Tehničnih dejavnosti v Ljubljani, kjer bodo leta 2022 napolnili vsaj 24 milijonov odmerkov, so sporočili iz družbe.

Polnjenje v prvi polovici leta 2022

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, Novartis v skladu s pogoji nove začetne pogodbe načrtuje, da bo od družbe BioNTech prevzel večje količine učinkovine mRNA, jo polnil v viale v aseptičnih pogojih in jih nato vrnil družbi BioNTech v distribucijo. »Ko bo dosežen dokončni dogovor, bo Novartis prenesel proizvodni proces iz Steina v Ljubljano ter začel polnjenje in pakiranje v prvi polovici leta 2022.«

S Pfizerjevim cepivom je sicer v Sloveniji cepljenih največ ljudi. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo doslej porabljenih več kot 1,5 milijona odmerkov tega cepiva.

Že junija začetek polnjenja v Steinu v Švici

Nova pogodba sledi prvi pogodbi, ki je bila podpisana na začetku tega leta. Novartis je namreč že junija začel polniti za BioNTech na svoji lokaciji v Steinu v Švici, potem ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) obrat odobrila za polnjenje in pakiranje.

Kje z dovoljenjem za promet?

Cepivo Pfizer-BioNTech proti covidu-19, ki temelji na BioNTechovi patentirani tehnologiji mRNA, sta razvila BioNTech in Pfizer. Družba BioNTech je imetnica dovoljenja za promet v Združenih državah Amerike, Evropski uniji, Združenem kraljestvu in Kanadi ter imetnica dovoljenja za uporabo v nujnih primerih ali enakovrednih dovoljenj v Združenih državah Amerike (skupaj s podjetjem Pfizer) in drugih državah.



Nalaganje
Nazaj na vrh