Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Rode: »Rebula je bil berač vere«

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 22. 08. 2021 / 11:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2021 / 16:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Rode: »Rebula je bil berač vere«
Spomenik sta odkrila predsednik države Borut Pahor in predsednik SAZU dr. Peter Štih. FOTO: Ksenja Hočevar.

Kardinal Rode: »Rebula je bil berač vere«

Pred cerkvijo v Loki pri Zidanem mostu sta predsednik države Borut Pahor in predsednik SAZU dr. Peter Štih odkrila doprsni kip pisatelju Alojzu Rebuli (1924 – 2018).

Pred odkritjem spomenika je ob somaševanju domačega župnika Janeza Furmana in župnika sosednje župnije Boštanj Alfonza Žiberta mašo daroval, zbrane nagovoril in kip blagoslovil kardinal Franc Rode. (več v tiskani številki Družine)


FOTO: Ksenja Hočevar.


Kardinal Rode: »Vsak dan je molil, da bi mu Bog naklonil močno vero«

»Alojz Rebula zavzema posebno mesto v slovenskem kulturnem prostoru. Ne v prejšnjih časih ne v sedanjem med našimi književniki ni bilo človeka, ki bi s takim žarom in tako odločno branil stališča krščanstva in slovenstva,« je zbrane pred cerkvijo nagovoril kardinal Rode in dodal, da je Rebulovo zavest oblikovalo prepričanje, ki ga izraža sv. Pavel: »Mi pa imamo Kristusovo misel.« V tej zavesti je po besedah kardinala Rodeta pisatelj suvereno presojal človekova dejanja in borno kvaliteto našega časa. 

»Alojz Rebula je bil človek vere. Berač vere. Vsak dan je molil, da bi mu Bog naklonil močno vero, v ta namen je vsak dan molil rožni venec. Vera ga je naredila skromnega in ponižnega, obzirnega do vseh. Obsojal je lažne ideologije, a ni nikogar žalil,« je dejal kardinal Rode in nadaljeval, da je Rebulo celo življenje mučilo vprašanje zla: »Odgovor je iskal pri teologih, filozofih, pesnikih. Zadnji odgovor, ki ga daje krščanstvo, je dejstvo, da je sam Božji Sin vzel nase zlo in mu s tem dal smisel.«

Kardinal Rode in rodne sestre pisatelja Alojza Rebule. FOTO: Ksenja Hočevar.

Na temelju klasično latinske kulture, v zvestobi svoji krščanski veri, v ponosni zavesti pripadnosti slovenskemu narodu, je sklenil kardinal Rode nagovor, »nam je Alojz Rebula zapustil literarni opus, ki ga postavlja med največje na slovenskem Parnasu. Spomenik, ki ga danes odkrivamo, je le skromna oddolžitev za bogato duhovno in umetniško dediščino, ki nam jo je zapustil.«

Spomenik, ki ga danes odkrivamo, je le skromna oddolžitev za bogato duhovno in umetniško dediščino, ki nam jo je zapustil. (kardinal Franc Rode)

Slavja v Loki ob odkritju spomenika, ki ga je oblikoval akademski kipar Zoran Poznič iz Trbovelj, so se poleg Rebulovih sorodnikov, številnih župljanov Loke, prijateljev in bralcev njegovih del, udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch, ki je zbrane tudi nagovorila, in minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. 

Zbrane sta nagovorila tudi župan Srečko Ocvirk in Rebulova učenka na klasičnem liceju Franceta Prešerna v Trstu, slavistka prof. Neva Zagret. 

S petjem so mašo obogatili združeni zbori iz Razborja in Loke, kulturni program ob odkritju spomenika pa moška vokalna skupina Fantje iz Razborja. Kip je postavljen v parku ob cerkvi, ob spomenikih Primožu Trubarju in Dragotinu Ferdinandu Ripšlu. 

Več v tiskani številki Družine.

Slavja v Loki pri Zidanem mostu so se udeležili številni ljubitelji Rebulove literature, med njimi tudi profesorjevi učenci, kolegi in prijatelji iz trsta in drugih zamejskih krajev. FOTO: Ksenja Hočevar. 

FOTO: Ksenja Hočevar.


S petjem so slavje polepšali Fantje z Razborja. FOTO: Ksenja Hočevar.

V parku pred cerkvijo so kip Alojza Rebule postavili ob kipu Primoža Trubarja in Dragotina Ferdinanda Ripšla. FOTO: Ksenja Hočevar.



Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh