Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V londonski Narodni galeriji na ogled španska sakralna umetnost

Objava: 17. 11. 2009 / 08:49
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

V londonski Narodni galeriji na ogled španska sakralna umetnost

Predstavljena so izbrana dela iz zlatega obdobja španske umetnosti od leta 1600 do leta 1700

V Narodni galeriji v Londonu si je trenutno mogoče ogledati razstavo španskega sakralnega slikarstva in kiparstva od leta 1600 do leta 1700. Predstavljena so izbrana dela iz zlatega obdobja španske umetnosti, ki so nastala z namenom, da pretresejo gledalčeve čute in duha, so predstavitev razstave s spletne strani muzeja povzeli pri Slovenski tiskovni agenciji.

Slike umetnikov, kot sta Diego Velazquez in Francisco de Zurbaran, so tokrat prvič razstavljene skupaj z izjemnimi španskimi polikromiranimi lesenimi kipi. Sakralna umetnost v 17. stoletju v Španiji je z brezkompromisno vnemo težila k čim večjemu realizmu in tako so nastala dela, ki so med verniki spodbujala pobožnost.

Organizatorji so želeli s postavitvijo, ki vzporeja slikarska in kiparska dela, raziskati dialog med slikarstvom in kiparstvom in pokazati, kako tesno sta bila povezana med seboj.

Kiparji so pogosto šli v izjemne podrobnosti, da bi dosegli kar največji realizem. Tako so denimo kipom vstavljali steklene oči in lepili na obraze solze iz stekla, vstavljali zobe iz slonove kosti in na glave lepili prave človeške lase. Z barvo, ki se je izjemno približala barvi človeške kože, so dosegli, da so kipi delovali izjemno prepričljivo.

Med mojstri polikromirane skulpture so na razstavi predstavljeni Pedro de Mena, Juan Martinez Montanes in Gregorio Fernandez. Postavitev tudi kaže, da so bili tudi slikarji zlatega obdobja španske umetnosti zmožni dosegati podobne rezultate na platnu.

Kot je zapisano na spletni strani londonske Narodne galerije, bo razstava odprta do 24. januarja prihodnje leto.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh