Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V meteorološko poletje smo vstopili z nadpovprečno mokrim majem

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 01. 06. 2021 / 10:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.06.2021 / 12:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
V meteorološko poletje smo vstopili z nadpovprečno mokrim majem

V meteorološko poletje smo vstopili z nadpovprečno mokrim majem

Hujše vročine za zdaj še ni na vidiku.

Večina Slovencev bo poleti obiskala slovensko ali hrvaško obalo. FOTO: Marko Mesojedec.


Slovenija je ena od tistih držav, kjer še imamo štiri letne čase, čeprav se zdi, da v zadnjih letih niso več tako izraziti kot v minulih desetletjih. Meteorološko poletje traja od 1. junija do konca avgusta, koledarsko poletje pa se na severni polobli začne 21. junija in traja do 23. septembra. Sonce je na današnji dan vzšlo ob 5:15, zašlo pa bo ob 20:46, kar pomeni, da je dan dolg 15 ur in 31 minut.

Normalno topel marec, sledila hladna april in maj

Kot pravi meteorolog Branko Gregorčič iz Agencije RS za okolje je bil mesec maj za približno dve stopinji Celzija hladnejši od klimatološkega povprečja v obdobju 1981-2010, je pa res, da je bil maj 2019 še približno pol stopinje hladnejši. »Letos ob koncu maja izstopa predvsem za ta čas rekordno visoka snežna odeja v visokogorju, na Kredarici je bilo namreč 31. maja zjutraj še 480 centimetrov snega. Padavin je bilo v maju približno 100% nad povprečjem, sonca pa od 5 do 14 % premalo. Če govorimo o ekstremih, potem letos vsekakor po visokih temperaturah izstopa predvsem konec zime (konec februarja), v marcu in aprilu pa smo imeli dve izraziti hladni epizodi.«


Nekateri se pred poletno pripeko zatečejo v zavetje gora. FOTO: Marko Mesojedec.

Za zdaj še brez hujše vročine

Napovedi za prvo polovico junija kažejo na dokaj "normalne" razmere za ta čas, to pomeni najvišje dnevne temperature okoli 25 stopinj, kar ne predstavlja hujše vročine.

»Napovedi za poletje, torej trimesečje junij, julij in avgust, sicer kažejo na to, da je verjetnost za nadpovprečno toplo poletje precej večja od tiste za hladno, a po drugi strani se nam verjetno prvi vročinski val obeta šele v mesecu juliju. Žal so te napovedi dokaj negotove«, še dodaja Gregorčič.


Goriška Brda so poleti eno najbolj vročih območij v Sloveniji. FOTO: Marko Mesojedec.

Nekaj pregovorov o poletju

Za mnoge je poletje sinonim za oddih, uživanje v morskih dogodivščinah ali osvajanje bližnjih in oddaljenih vrhov. Ni čudno, da je skozi čas nastalo kar nekaj pregovorov na temo poletja.

»V sebi, tudi sredi zime, vedno ohranjaj poletje.« (Henry David Thoreau)

»V hvaležnem srcu je neskončno poletje.« (Celia Thaxter)

»Življenje brez ljubezni je kot leto brez poletja.« (švedski pregovor)

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh