Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Moskvi zaključeni teološki pogovori med pravoslavno in katoliško Cerkvijo

Objava: 14. 12. 2011 / 08:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Moskvi zaključeni teološki pogovori med pravoslavno in katoliško Cerkvijo

Predstavniki katoliške in ruske pravoslavne Cerkve so letos razpravljali o krščanskem razumevanju človekovih pravic.

V Moskvi so se končali sedmi Teološki pogovori med rusko pravoslavno Cerkvijo in Nemško škofovsko konferenco. Kot poroča Radio Vatikan, so letos potekali na temo ‘Krščansko razumevanje človekovih pravic’. Dogodka so se s strani katoliške Cerkve v Nemčiji udeležili regensburški škof Gerhard Ludwig Müller, magdenburški škof Gerhard Feige in pomožni škof v Hildesheimu Nikolaus Schwerdtfeger, ki je na srečanju imel tudi govor na temo drugega vatikanskega koncila ter dostojanstva človeške osebe. Rusko pravoslavno Cerkev pa je med ostalimi zastopal tudi moskovski patriarh Kiril. Ta je v svojem nagovoru dejal, da se katoliška in pravoslavna Cerkev danes soočata s težkimi časi.

Po besedah moskovskega patriarha je ‘naša naloga zaščititi moralno razsežnost življenja poseznika in družbe’, saj ni lahko biti sredi civilizacije, ki je zavrgla pojem greha in zabrisala mejo med dobrim in slabim, sredi civilizacije, v kateri je laičen zakon edini kriterij za opredeljevanje dobrega in zla. Pravni zakon ne more biti zadostni kriterij, kajti pravo mora temeljiti na morali in če je morala uničena, je uničeno tudi pravo. Patriarh Kiril je zatrdil, da je preživetje človeške civilizacije odvisno od položaja moralnih načel. V iskanju rešitev za zapletene probleme današnjega časa imajo pravoslavni in katoličani pomembno vlogo, saj lahko bistveno prispevajo k miru in pravičnosti, k izgradnji kulture in komunikacije med osebami, ki pripadajo različnim političnim in kulturnim sistemom, je zatrdil patriarh in dodal, da pravoslavni in katoliški verniki lahko prispevajo k boljši prihodnosti celotnega planeta.

Škof Müller, podpredsednik Nemške škofovske konference, je zatrdil, da je bil osnovni cilj srečanja poiskati skupne točke različnih krščanskih skupnosti na področju človeškega dostojanstva in njegove verske razsežnosti, ter pri tem upoštevati, kako je v krščanskem razumevanju človekovih pravic najpomembnejše dejsto, da smo vsi otroci enega Boga in da je Kristus glava Cerkve, ki nas med seboj povezuje. Glede tega približevanja, ki se lahko doseže le z dialogom, je moskovski patriarh Kiril dodal, kako se pri vsakem prizadevanju vedno znova srečajo z željo, da bi bile obstoječe razlike presežene, kar bi po patriarhovih besedah imelo zelo pozitiven vpliv tudi na sodobno družbo.

Stališča pravoslavne in katoliške Cerkve glede problemov sodobne antropologije in njene interpretacije so si zelo blizu in skorajda enaka, je dejal patriarh Kiril. To je pozitivno znamenje, saj sta obe Cerkvi na ta način lahko most, ki pomaga presegati kulturne razlike v današnji družbi. Pravoslavni pratriarh je prav tako izrazil prepričanje, da bi krščanske vrednote tako na Vzhodu kot na Zahodu danes rešile številne probleme, ki povzročajo delitev Evrope. Po mnenju patriarha je težava v tem, da se družbeni in filozofski razvoj danes oddaljuje od krščanskih vrednot in da se izgublja to, kar je vedno povezovalo evropsko kulturo. Patriarh Kiril je dodal, da imata kljub verskemu pluralizmu vzhodna in zahodna družba skupne krščanske temelje ter da bi se kot bratje morali vrniti k skupnim krščanskim vrednotam, so še zapisali pri Radiu Vatikan.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh