Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Mozambiku ugrabljenih na stotine otrok

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 06. 2021 / 09:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2021 / 09:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Mozambiku ugrabljenih na stotine otrok

V Mozambiku ugrabljenih na stotine otrok

»Cerkev v stiski«: džihadisti dečke rekrutirajo kot vojake, deklice prisilno poročajo in posiljujejo.

Begunci v begunskem taborišču v pokrajini Cabo Delgado FOTO: Vatican Media

V Mozambiku so po navedbah tamkajšnje Katoliške cerkve ugrabili že na stotine otrok in mladih. »Teroristi izkoriščajo dečke in jih rekrutirajo kot otroke-vojake,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa za človekoljubno organizacijo Pomoč Cerkvi v stiski pojasnil tiskovni predstavnik škofije Pemba, Kwiriwi Fonseca. »Deklice pa prisilijo v poroko in jih posilijo. Ko zanje izgubijo zanimanje, jih 'odstranijo',« pojasnjujejo cerkveni predstavniki v pokrajini Cabo Delgado, kjer so napadi džihadistov najpogostejši.

Od leta 2017 je Mozambik po navedbah organizacije Cerkev v stiski nenehna tarča džihadističnih napadalcev. V tem obdobju je umrlo že okoli 2.500 oseb, več kot tričetrt milijona je pregnanih s svojih domov. Tudi poznavalci razmer ne vedo veliko povedati o izvoru in ozadju oboroženih enot. Gre za »podskupine« terorističnim milic, kot sta Islamska država in Al-Shabaab, ter drugih organizacij. Vzrok za spopade naj bi bilo načrtovano vrtanje za pridobivanje nafte v obalnem predelu na severu Mozambika, kar je eden največjih naložbenih projektov v Podsaharski Afriki.

V Mozambiku delujejo tudi slovenski misijonarji

Konec letošnjega aprila smo na naši spletni strani objavili pismo slovenske misijonarke, salezijanke s. Zvonke Mikec, ki deluje v Mozambiku. S. Zvonka prosi za molitev za vse prebivalce te države, ki se je znašla v primežu džihadističnega nasilja. Cerkev si nenehno prizadeva za pomoč preizkušanim Mozambičanom, toda tudi delo misijonarjev je izjemno oteženo, saj skrajneži rušijo tudi cerkveno infrasturkturo.

Sestre salezijanke skrbijo za begunce v škofiji Pemba, njihov misijon pa je po besedah s. Zvonke »ključna točka za vse, ki prihajajo, iščejo pomoč in tolažbo«. Razmere so toliko bolj zapletene zaradi epidemije koronavirusne bolezni.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh