Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V načrtu kongregaciji za laike in družino

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 02. 2015 / 09:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
V načrtu kongregaciji za laike in družino

V načrtu kongregaciji za laike in družino

P. Lombardi o posvetih na konzistoriju.

Na včerajšnji tiskovni konferenci je vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi povedal, da so kardinali na konzistoriju doslej razpravljali predvsem o morebitni ustanovitvi dveh novih kongregacij, za laike in družino, pa tudi za Karitas, pravičnost in mir. Časovni okvir za reformo rimske kurije, s katero je Frančišek pričel po svoji izvolitvi, zaenkrat še ni določen.



Srečanja se je doslej udeležilo 165 kardinalov z vsega sveta, po besedah p. Lombardija pa število še raste. 25 cerkvenih dostojanstvenikov se je iz starostnih ali zdravstvenih razlogov opravičilo.

Papež je poudaril, da je cilj reforme kurije »spodbuditi večjo usklajenost dela med različnimi dikasteriji in uradi ter učinkoviteje sodelovanje«. Poleg sodijo tudi preglednost delovanja, pristna sinodalnost in kolegialnost. Reforma ni namenjena sama sebi, temveč je sredstvo, ki naj bi privedlo do omenjenih ciljev. To ni preprosta naloga, saj od vseh zahteva veliko časa, odločnosti in pripravljenosti za sodelovanje.

Po pozdravnem nagovoru papeža je kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga konzistorij najprej seznanil z delom kardinalskega sveta K9, pristojnega za pripravo reforme, je na tiskovni konferenci dejal p. Lombardi. Kardinal Maradiaga je pojasnil potek in posamezne etape dela ter posvete s podkomisijami. Po njegovih navedbah je bilo doslej zabeleženih okoli 100 predlogov za projekt reforme.

Tajnik kardinalskega svet K9, Marcello Semeraro, je nato udeležence zasedanja seznanil z doslej dogovorjenimi okvirnimi datumi za reformo, pa tudi s cerkveno-teološkimi smernicami reforme. Mednje sodijo tudi razmisleki o boljši usklajenosti kurije s pomočjo nekakšnega moderatorja, za kar pa ni predvidena ustanovitev novega urada. To funkcijo naj bi v še večji meri prevzelo državno tajništvo.

Dosledno bi bilo, če bi poleg kongregacij za škofe, duhovnike ali redovnike ustanovili še vzporedno kongregacijo za laike in družino, je poudaril p. Lombardi, ob tem pa pojasnil, kako se mu zdi malo verjetno, da bi vodenje takšne kongregacije prevzel laik.

Po papežu in obeh poročevalcih se je včeraj dopoldne k besedi prijavilo 12 kardinalov, srečanje se je nadaljevalo popoldne, kardinali pa znova zasedajo danes.

Vir: Kathpress

Foto: splet / RV

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh