Zapri
Iskanje

V Nemčiji in Švici predstavili prve analize vprašalnikov o družini

Objava: 10. 02. 2014 / 11:00
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V Nemčiji in Švici predstavili prve analize vprašalnikov o družini

Britanski škofje omenjenih vprašalnikov »v skladu z željami Svetega sedeža« niso predstavili javnosti.
Škofovske konference po vsem svetu so morale do konca januarja Svetemu sedežu vrniti izpolnjene vprašalnike o zakonu in družini, ki bodo temelj pripravljalnega dokumenta za izredno škofovsko sinodo o pastorali družine oktobra letos v Vatikanu. Po navedbah Radia Ognjišče so minuli teden v Nemčiji in Švici že predstavili prve analize.

Nemški škofje so ugotovili, da obstaja velika razlika med življenjsko stvarnostjo vernikov in uradnim naukom Cerkve. Ob tem so omenili iskanje novih poti pri posredovanju cerkvene morale o spolnosti. Kot je povedal kardinal Karl Lehmann, je vprašalnik odprl veliko priložnosti, ki jih je potrebno izkoristiti. K temu po njegovem zavezujejo tudi odgovori vernikov.

V Švici je prva analiza odgovorov pokazala, da so tamkajšnji katoličani na splošno odprti za religijo in vero, a so obenem tudi precej kritični do nauka Cerkve o družini in spolnosti. Konkretno želijo, da bi Cerkev priznala ločene in znova poročene pare. Podobno so se izrekali glede istospolnih parov in uporabe kontracepcijskih sredstev. »Švicarski škofje smo v odgovorih na vprašalnik zaznali pomemben izziv - da smo škofje povabljeni zgraditi most med vesoljno Cerkvijo in verniki naših škofij«, je za nemško oddajo Radia Vatikan povedal član švicarske škofovske konference, škof Denis Theurillat.

Škofje v Angliji in Walesu pa v nasprotju z nemško in s švicarsko škofovsko konferenco analize vprašalnikov o družini niso želeli predstaviti javnosti. Pridobljeni odgovori otoških katoličanov na temo poroke in družine ostajajo »v skladu z željami Svetega sedeža« zaupni, kot so britanski mediji ob koncu tedna navedli besede tiskovnega predstavnika Škofovske konference Anglije in Walesa.

Britanci so skupno izpolnili 16.500 vprašalnikov, več kot 12.000 od tega v spletni obliki. Tamkajšnji škofje so vprašalnik med prvimi postavili tudi na svetovni splet. Škofje so objavili le splošne podatke vernikov, ki so vprašalnike izpolnjevali. 80 % izprašanih je bilo laikov, 69 % poročenih; 20 % je bilo cerkvenih predstavnikov, bodisi duhovnikov ali diakonov; 6 % je bilo članov župnijskih občestev ali glasbenikov. Okoli en odstotek izprašanih se je označil za nekatoličane.

Vir: Radio Ognjišče / Kathpress / M. M. Š.
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

13,50€ Poglej izdelek: Če bi poznali Božji dar
Nalaganje
Nazaj na vrh