Zapri
Iskanje

V Nemčiji razstavljajo rožne vence

Objava: 25. 05. 2010 / 13:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V Nemčiji razstavljajo rožne vence

Več sto molitvenih verižic je na ogled v Muzeju za etnologijo in zgodovino kulture v Spodnjem Porenju
Od binkoštne nedelje dalje si lahko obiskovalci Muzeja za etnologijo in zgodovino kulture v nemškem mestu Kevelaer v Spodnjem Porenju ogledajo posebno razstavo na stotine rožnih vencev s celega sveta. V veliki meri gre pri razstavljenih primerkih za zbirko münsterskega pomožnega škofa Heinricha Janssena, v kateri hrani okoli sedemsto rožnih vencev. Razstava, ki prikazuje molitvene verižice od 17. stoletja pa vse do danes, bo na ogled do 4. julija.

Popolnoma različno zasnovani 'pripomočki' za štetje Zdravih Marij odsevajo različne načine izkazovanja pobožnosti v različnih kulturnih krogih. Zbirka prikazuje najmanjše primerke v obliki prstanov, pa tudi meter dolge verigo, ki so jo iz divjega kostanja oblikovale spretne roke članov neke mladinske skupine. Med razstavljenimi primerki so tudi taki, ki vsebujejo simbole mračnih elementov, denimo podobe lobanj, kač, in obeskov s sulico in mečem.

Posebno mesto na razstavi je namenjeno rožnim vencem, ki jih v obliki prav tako razstavljenih pisem ali pa ustnega izročila spremlja določena življenjska zgodba. Na ogled so primerki z vojnih področij in iz begunskih taborišč. Nek rožni venec je denimo sestavljen iz okruškov bombe iz druge svetovne vojne.

Številni rožni venci prihajajo iz različnih romarskih središč, med njimi pa najdemo tudi take, ki so jih verniki prejeli v dar od papežev Janeza Pavla II. in Benedikta XVI. Zbirka se ne zaključi pri katoliških rožnih vencih. Na razstavi si je moč ogledati tudi molitvene verižice muslimanov in budistov.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh