Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Nemčiji tesna zmaga SPD pred CDU/CSU

Za vas piše:
M. M.
Objava: 27. 09. 2021 / 08:05
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2021 / 08:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Nemčiji tesna zmaga SPD pred CDU/CSU
Bundestag. FOTO: Wikipedia

V Nemčiji tesna zmaga SPD pred CDU/CSU

Kot kažejo jutranji začasni objavljeni rezultati volilne komisije, so na parlamentarnih volitvah v Nemčiji zmagali socialdemokrati (SPD) s 25,7 odstotki pred krščansko-demokratsko unijo CDU/CSU, ki je osvojila 24,1 odstotno podporo.

Rezultat temelji na glasovnicah iz vseh volilnih okrožij. Ta je po poročanju STA v pretežni meri potrdil izid, ki so ga napovedovale vzporedne volitve. Gre za najslabši rezultat za krščanske demokrate doslej, medtem ko je socialdemokratom uspelo okrepiti podporo v primerjavi z letom 2017.

Kdo še v bundestag?

Tretje mesto so osvojili Zeleni, ki so glede na uradne izide osvojili slabih 15 odstotkov glasov, kar je njihov najboljši rezultat doslej. Sledijo jim liberalci (FDP) z dobrimi 11 odstotki podpore, skrajno desna Alternativa za Nemčijo pa je prepričala dobro desetino volivcev - zbrala je namreč 10,3 odstotka glasov. Levica je dobila 4,9-odstotno podporo, a kot navaja nemška tiskovna agencija dpa ta ostaja v bundestagu.

Po tesnem izidu še ni jasno, kdo bo zasedel kanclerski položaj. Oblikovanje vlade sta napovedala tako kandidat socialdemokratov Olaf Scholz kot tudi kandidat krščansko-demokratske unije Armin Laschet.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh