Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemčija: SPD v rahli prednosti pred CDU/CSU

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 09. 2021 / 22:22
Oznake: Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.09.2021 / 22:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nemčija: SPD v rahli prednosti pred CDU/CSU
Kdo bo nasledil Angelo Merkel, še ni znano. FOTO: Rene Traut

Nemčija: SPD v rahli prednosti pred CDU/CSU

Osveženi rezultati vzporednih volitev v Nemčiji kažejo na rast prednosti socialdemokratov (SPD) pred konservativno unijo CDU/CSU. Po prognozah osrednjih televizijskih hiš ZDF in ARD naj bi bila sicer med strankama odstotna točka razkoraka. Začasni uradni rezultati bodo znani po polnoči.

Po posodobljenih vzporednih volitvah sodeč so socialdemokrati osvojili okrog 26 % glasov oziroma okoli 5 odstotnih točk več kot pred štirimi leti, s čimer se jim nasmiha, da bodo prvič po letu 2002 v parlamentu zastopani z več sedeži kot konservativna unija.

Unija najslabše po letu 1949

Tej se obeta malce manj kot četrtinska podpora, kar bi bil najslabši rezultat konservativcev po letu 1949. Na prejšnjih volitvah so prepričali tretjino volivcev. Zeleni si lahko obetajo okrog 14 %, liberalci (FDP) pa nekaj manj kot 12 % glasov.

Šest strank v parlamentu?

Po poročanju STA sta parlamentarni prag verjetno prestopili še Alternativa za Nemčijo (AfD) z nekaj več kot 10-odstotno podporo in (za las) tudi Levica, ki je prepričala 5 % volivcev, kolikor je tudi volilni prag.

Nadaljevanje velike koalicije malo verjetna

Zaenkrat se nakazuje možnost sestave treh koalicij. Nadaljevanje velike koalicije CDU/CSU in SPD stranki zavračata, mogoči sta še dve koaliciji po treh strank – v obeh bi bili Zeleni in liberalci, v eni pod vodstvom unije, v drugi pa pod taktirko SPD.

Kdo bo nasledil Angelo Merkel?

Kdo bo naslednik Angele Merkel, ki po 16 letih zapušča kanclerski položaj, torej še ni dokončno znano. Tako kandidat SPD Olaf Scholz kot kandidat CDU/CSU Armin Laschet sta prepričana, da imata mandat za oblikovanje koalicije.

Kupi v trgovini

133 - Apostolsko potovanje v Nemčijo, 22.- 25. septembra 2011
Cerkveni dokumenti
8,40€
Nalaganje
Nazaj na vrh