Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Nemčiji več kot 50.000 okužb, Bolgarija prosi za nujno pomoč EU

Za vas piše:
M. M.
Objava: 11. 11. 2021 / 11:24
Oznake: Koronavirus, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.11.2021 / 11:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Nemčiji več kot 50.000 okužb, Bolgarija prosi za nujno pomoč EU
Nemčija beleži rekordno število okužb. FOTO: Shutterstock

V Nemčiji več kot 50.000 okužb, Bolgarija prosi za nujno pomoč EU

V Nemčiji so v zadnjem dnevu po podatkih inštituta Roberta Kocha (RKI) potrdili rekordnih, več kot 50.000 novih okužb z novim koronavirusom. Doslej najvišje število na novo potrjenih okužb je namreč znašalo nekaj manj kot 40.000. Bolgarija pa je medtem zaradi izrednih razmer v boju proti covidu-19 Evropsko unijo zaprosila za izredno pomoč.

Berlinski senat je spričo zadnjih podatkov potrdil doslej najstrožje ukrepe za zajezitev pandemije. Hitro naraščanje novih okužb skrbi tako politiko kot zdravstvo. Nemški virolog Christian Drosten je po navedbah STA, ki se pri tem sklicuje na Deutsche Welle, napovedal, da bi lahko zaradi bolezni umrlo več kot 100.000 ljudi, zato je pozval k nujnim ukrepom.

Precepljenost v Nemčiji 67-odstotna

Odhajajoča nemška kanclerka Angela Merkel ministrske predsednike zveznih dežel poziva na sestanek, na katerem bi skušali uskladiti hiter in enoten odziv na krizo, v nekaterih zveznih deželah pa ukrepe že zaostrujejo. V Nemčiji je sicer polno cepljenih dobrih 67 odstotkov prebivalcev.

Tudi v Nemčiji pogoj PC

V Berlinu bo tako od ponedeljka ob vstopu na javna mesta, kot so bari in restavracije, telovadnice, gledališča in frizerski saloni, potrebno predložiti dokazilo o cepljenju ali prebolelosti covida-19, poročanje francoske AFP povzema STA. Gre za sistem, ki ga v Nemčiji označujejo s kratico 2G, pri nas pa s PC.

V Bolgariji primanjkuje kisikovih mask in ventilatorjev

Bolgarija, ki ima manj kot 30 % cepljene odrasle populacije je zaradi izrednih razmer zaprosila članice EU za pomoč. Bolgarske oblasti so aktivirale mehanizem EU za pomoč ob izrednih nesrečah. V tej balkanski državi, kjer dnevno beležijo tudi po več kot 5000 okužb dnevno, potrebujejo predvsem medicinsko opremo, kot so kisikove maske, ventilatorji in postelje za intenzivno nego.

Mehanizem EU za civilno zaščito naj bi okrepil sodelovanje v uniji ob dogodkih, kot so hujše naravne in druge nesreče ter izboljšal tako preventivo kot odziv nanje. V mehanizmu poleg članic EU sodelujejo še Islandija, Norveška, Severna Makedonija in Turčija.

Za pomoč že zaprosila Romunija

Prek omenjenega mehanizma je za pomoč že pred časom zaprosila tudi Romunija, spominja STA. Tam so sredi oktobra dnevno zabeležili celo več kot 18.000 novih okužb. Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje je v Romuniji proti covidu-19 polno cepljenih približno 40 odstotkov prebivalstva.

Nalaganje
Nazaj na vrh