Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V New Yorku ulica »očeta Damijana«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 04. 2015 / 08:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

V New Yorku ulica »očeta Damijana«

Na Manhattnu bodo počastili »apostola gobavcev«, uradno odprtje ulice 11. maja.

V New Yorku bodo eno izmed ulic poimenovali po belgijskem svetniku Damijanu de Veustru (1840-1889), »apostolu gobavcev«. Nova »Ulica očeta Damijana« (Father Damien Way) predstavlja osrednji del dosedanje 33. ulice na Manhattnu. »Father Damien Way« bo obsegala odsek med 1. in 2. avenijo, kot so v začetku tedna poročali ameriški mediji. Tu je tudi sedež redovne skupnosti »Picpus Fathers« (red Očetov Srca Jezusovega), ki ji je pripadal oče Damijan.



Kot je včeraj poročal belgijski spletni portal kerknet.be, naj bi novo poimenovanje ulice uradno oznanili 11. maja, dan po svetnikovm godu. Slovesnosti se bosta poleg predstavnikov omenjene redovne skupnosti udeležila tudi newyorški nadškof kardinal Timothy Dolan in predsednik flandrijske vlade, Geert Bourgeois.

Belgijski duhovnik, redovnik in misijonar Damijan de Veuster je bil rojen v mestu Tremelo kot sedmi izmed osmih otrok. Po končanem šolanju je leta 1859 vstopil v red Očetov Srca Jezusovega. Štiri leta kasneje, novembra 1863, je odšel na Havaje, kjer je v prestolnici Honolulu prejel duhovniško posvečenje. Po devetih letih misijonarjenja se je leta 1873 prostovoljno javil za delo z gobavci. Na havajskem otoku Molokaj, ki je danes del Združenih držav Amerike, je negoval izobčene bolnike, dokler tudi sam ni zbolel za gobavostjo in umrl v starosti 49 let.

Leta 1936 so Damijanove posmrtne ostanke prepeljali s Havajev v Belgijo in jih pokopali v cerkvi v njegovi domači župniji. Leta 1995 ga je papež Janez Pavel II. razglasil za blaženega, Benedikt XVI. pa leta 2009 za svetnika.

Ameriški predsednik Barack Obama, ki je odraščal na Havajih, je zavetnika gobavcev ob njegovi kanonizaciji označil kot zgled. Za priprošnjika so ga že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja izbrali zdravstveni delavci, ki se ukvarjajo z bolniki, obolelimi za aidsem.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh