Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Nigeriji umorjena duhovnika, na Haitiju misijonarka

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 27. 06. 2022 / 12:05
Oznake: Duhovnik, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2022 / 12:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Nigeriji umorjena duhovnika, na Haitiju misijonarka
Italijanska misijonarka sestra Luisa Dell'Orto. FOTO: Vatican media

V Nigeriji umorjena duhovnika, na Haitiju misijonarka

Pretekli konec tedna so katoliško Cerkev pretresle vesti o nasilnih smrtih dveh duhovnikov in ene redovnice.

V soboto je bila v glavnem mestu Haitija Port-au-Princeu ubita mala sestra evangelija Charlesa de Foucaulda Luisa Dell'Orto. Na otoku je živela že dvajset let, posvečena predvsem služenju otrokom z ulice, poroča Radio Vatikan. Svojo bližino družinskim članom in so sestram je po včerajšnji molitvi in blagoslovu izrazil tudi papež Frančišek.

»Njeno dušo izročam Bogu in molim za prebivalce Haitija, še posebej za najmlajše, da bi imeli mirnejšo prihodnost, brez bede in nasilja. Sestra Luisa je svoje življenje naredila kot dar za druge vse do mučeništva,« je dejal sveti oče.

V Nigeriji dva ločena incidenta

Nasilne smrti sta minuli konec tedna umrla ruti dva nigerijska duhovnika. »S težkim srcem, a s popolno predanostjo Božji volji oznanjamo smrt našega duhovnika Christopherja Odia, ki so ga njegovi ugrabitelji umorili to jutro, 26. junija 2022, okoli 6.30 ure v njegovem župnišču,« so sporočili s škofije Auchi, v kateri je služil. Star je bil 41 let, v duhovnika pa je bil posvečen pred desetimi leti.

Zapisali so še, da je bil duhovnik ugrabljen med potjo k obhajanju nedeljske maše v cerkev sv. Mihaela v Ikabigbo, Uzairue v nigerijski zvezni državi Edo.

Christopher Odia. FOTO: Vatican media

Soroden dogodek se je že dan prej zgodil v nigerijski zvezni državi Kaduna. Tam so oboroženi moški, po predvidevanjih teroristi, na zaporniški kmetiji v Kujani ubili duhovnika škofije Kaduna. 50-letni duhovnik Vitus Borogo je bil kaplan katoliške skupnosti državne šole za tehnične poklice v Kaduni ter predsednik nigerijskega združenja katoliških škofijskih duhovnikov (NCPDA) v Kaduni.

Vitus Borogo. FOTO: Vatican media

To je že drugi duhovnik, ki je v zadnjih dveh mesecih umrl nasilne smrti. Maja so tamkajšnji razbojniki ugrabili in ubili duhovnika Josepha Bako.

Dva duhovnika izpustili iz ujetništva

Iz Nigerije medtem prihaja pozitivna vest, da so razbojniki iz Kadune na prostorst izpustili dva katoliška duhovnika, in sicer p. Stephena Ojapa in Oliverja Okpara. V ujetništvu sta bila od 25. maja letos.

Nalaganje
Nazaj na vrh