Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V novembrski številki Naše družine preberite

Objava: 04. 11. 2004 / 11:39
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2021 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

V novembrski številki Naše družine preberite

Rak ni neozdravljiva bolezen
Pogovor z onkologom dr. Urošem Smrdelom in njegovo ženo Andrejo Škufca Smrdel, klinično psihologinjo z Onkološkega inštituta v Ljubljani.

Rak je na Slovenskem drugi najpogostnejši vzrok smrti. Ženske najpogosteje zbolijo za rakom dojke, moški pa za pljučnim rakom. Na Slovenskem je v primerjavi z drugimi evropskimi deželami še zlasti veliko pivsko-kadilskih rakov in pogosto se zgodi, da pride na zdravljenje bolnik, ki je poleg tega, da ima raka, še zasvojen z alkoholom ali s tobakom. Najprej se je treba loti zdravljenja tistega, kar najbolj ogroža človeka, to je raka, zdravljenje odvisnosti sledi šele za tem. Ljudje so mnogokrat pripravljeni spremeniti svoj življenjski slog, ko zbolijo za to boleznijo, spremeni se jim tudi pogled na življenje.

Verjela sem, da bom premagala raka. In sem ga.
Pričevanje 28 -letne Marjetke Sever, ki je pred petimi leti zbolela za rakom na bezgalkah in z močno voljo in vero premagala to bolezen, čeprav je bil zaradi strokovne malomarnosti izid o njeni bolezni izgubljen kar za eno leto in so bolezen začeli zelo pozno zdraviti.

»On je vedno najboljši, kaj pa jaz?«
Dr. Angelca Žerovnik o tem, kako se na hudo tekmovalnost odzivajo otroci.
Treba je spodbujati otrokove »močne plati«, in jih gojiti.

Živeti samo za partnerja?
Življenje samo za partnerja ne prinaša zadovoljstva nobenemu od zakoncev. Žena, ki je živela samo za moža, ga je tako zelo omejevala, da ji je po 20 letih začel očitati sebičnost in posestništvo - do te mere, da mu je postalo življenje z njo neznosno.
Piše: Janko Bohak

V drugem razredu devetletke
Pogovor z učiteljico Veroniko Koselj o sodelovanju med učiteljico in vzgojiteljico in o skupnem oblikovanju pouka v prvih razredih devetletke.

Ženske pozneje v pokoj
Z novim letom bodo ženske v pokoj odhajale pozneje. Starostna upokojitev bo šele pri 60 letih - če imajo vsaj 20 let delovne dobe.
Piše: Marijan Papež

Skrb za ostarele starše me izčrpava
Voditeljica družinskega centra Betanija Marija Maučec Suša odgovarja na pismo bralke, ki jo je začela preveč izčrpavati skrb za moževe ostarele starše in ki pravi, da jo začenja jeziti brezskrbnost moževih bratov in sester - češ, naj pač ona z možem poskrbi za starše, saj sta tudi dediča hiše. Odgovor nakazuje, da je odgovornost za ostarele starše treba porazdeliti med vse otroke.

O sladkih okusih brez kalorij
Predstavljamo umetna sladila, barvila, konzervanse antioksidante in emulgatorje - vse tisto, kar na embalaži najdemo pod oznakami od E 100 do E 1450. Če želite kuhati zdravo, si natančno oglejte, kaj piše na embalaži prehrambnega izdelka.

Glavoboli in migrene
Z doma pripravljenimi obkladki iz sporiševih listov ali s sporiševim čajem lahko preženemo glavobol ali migreno.
Piše: Franc Vogelnik.

Bujne lončnice poživijo dom
Poslovimo se od starih in shiranih lončnic. Umaknimo jih na manj vidna mesta, če nam že srce ne dopušča, da bi jih zavrgli.
Piše: Jelka Stopar Metelko

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh