Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V okviru akcije Truck & Bus 6.044 kontrol tovornih vozil in avtobusov

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 29. 07. 2021 / 11:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.07.2021 / 11:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
V okviru akcije Truck & Bus 6.044 kontrol tovornih vozil in avtobusov
V preteklem tednu je poostren nadzor policistov nad tovornimi vozili in avtobusi ugotovil 715 kršitev. FOTO: Pexels

V okviru akcije Truck & Bus 6.044 kontrol tovornih vozil in avtobusov

Danes je Generalna policijska uprava sporočila rezultate akcije za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov Truck & Bus, v okviru katere so minuli teden na slovenskih cestah izvajali poostren nadzor.

Od 19. do 25 julija so policisti na slovenskih cestah preverili 5.678 voznikov tovornih vozil in 366 avtobusov, pri čemer so ugotovili 698 kršitev predpisov pri voznikih tovornih vozil in 17 kršitev pri voznikih avtobusov. Najpogostejše ugotovljene kršitve so bile neuporaba varnostnega pasu, prekoračitev omejitve hitrosti, preobremenjenost vozila, nepravilno zavarovan tovor.

Nadzor tovornih vozil so izvajali s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah, nadzori avtobusov pa so potekali na avtobusnih postajališčih, pa tudi na avtocestah in hitrih cestah. Poleg upoštevanja predpisov glede trajanja časa vožnje, obveznih počitkov in odmorov voznikov so preverjali tudi manipulacije z zapisovalnimi napravami ter tehnično brezhibnost vozil. Preverjali so tudi pravilno nalaganje in pritrditev tovora ter preobremenjenost vozila.

Nasveti

Ob tej priložnosti so znova opozorili vse voznike tovornih vozil in avtobusov, da upoštevajo prometna pravila in omejitve hitrost in kako pomembno je ohranjanje varnostne razdalje, saj je ta pri tovornih vozilih daljša.

Prav tako so pomembni upoštevanje predpisanega časa vožnje, odmorov in počitkov, predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti vseh ostalih udeležencev v prometu. Le zadosten počitek in ustrezno psihofizično stanje poskrbita za zadostno pozornost pri vožnji večdesettonskega vozila. 

Kombinacija sončnega vremena in višjih temperatur lahko pripelje do še hujših izidov prometnih nesreč. Zato je pomembno ukrepati že ob prvih znakih utrujenosti: vozilo varno ustavite, si privoščite krajši spanec (15-20 minut), nato se osvežite, popijte kavo in šele nato nadaljujte z vožnjo.

Prav tako poskrbite, da ste vedno pripeti z varnostnih pasom. Tveganje smrti se pri vozniku, ki je pripet z varnostnim pasom, zmanjša za 50 %.


Nalaganje
Nazaj na vrh