Zapri
Iskanje

V otroštvu vojak, zdaj škof

Za vas piše:
K. C.
Objava: 03. 07. 2012 / 21:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V otroštvu vojak, zdaj škof

Prezbiterijski škof Elias Taban iz Južnega Sudana je bil v otroštvu vojak.
Za Južni Sudan bi lahko rekli, da je od sveta pozabljena država. Če ne bi bilo Toma Križnarja, večina Slovencev o tem delu Afrike ne bi vedela skoraj nič. Zaradi Križnarjevih poročil, knjig in dokumentarnih filmov pa vemo, da južnosudanski otroci pogosteje vidijo puško kot igračo.

Tudi Elias Taban se je zgodaj srečal z orožjem. Pri trinajstih letih so ga prislili, da se je pridružil osvobodilnemu gibanju in tako postal otrok vojak. Čeprav je vojaška izkušnja pri njem pustila posledice, je pozneje vstopil v prezbiterijansko cerkev, postal duhovnik in celo škof. Danes to svojo družbeno vlogo izkorišča tudi za (pre)pričevanje proti uporabi otrok v vojni in za večji nadzor nad prodajo orožja. V njegovi domovini namreč še vedno divjajo medplemenski spopadi, v katerih vsakodnevno izgubijo življenje številni civilisti.

Škof Taban o posledicah vojne za življenje otrok govori, svoje besede pa podpira z dejanji. Mednje gotovo lahko štejemo odločitev, da z ženo (prezbiterijska veroizpoved ne zapoveduje celibata) posvojita štiri otroke, ki so bili prej vojne sirote. Poleg osnovne pastoralne dejavnosti vodi tudi sirotišnico, zdravstveni in kmetijski program in organizacijo, ki si prizadeva za čisto vodo v Sudanu.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh