Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V otroštvu vojak, zdaj škof

Za vas piše:
K. C.
Objava: 03. 07. 2012 / 21:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V otroštvu vojak, zdaj škof

Prezbiterijski škof Elias Taban iz Južnega Sudana je bil v otroštvu vojak.

Za Južni Sudan bi lahko rekli, da je od sveta pozabljena država. Če ne bi bilo Toma Križnarja, večina Slovencev o tem delu Afrike ne bi vedela skoraj nič. Zaradi Križnarjevih poročil, knjig in dokumentarnih filmov pa vemo, da južnosudanski otroci pogosteje vidijo puško kot igračo.

Tudi Elias Taban se je zgodaj srečal z orožjem. Pri trinajstih letih so ga prislili, da se je pridružil osvobodilnemu gibanju in tako postal otrok vojak. Čeprav je vojaška izkušnja pri njem pustila posledice, je pozneje vstopil v prezbiterijansko cerkev, postal duhovnik in celo škof. Danes to svojo družbeno vlogo izkorišča tudi za (pre)pričevanje proti uporabi otrok v vojni in za večji nadzor nad prodajo orožja. V njegovi domovini namreč še vedno divjajo medplemenski spopadi, v katerih vsakodnevno izgubijo življenje številni civilisti.

Škof Taban o posledicah vojne za življenje otrok govori, svoje besede pa podpira z dejanji. Mednje gotovo lahko štejemo odločitev, da z ženo (prezbiterijska veroizpoved ne zapoveduje celibata) posvojita štiri otroke, ki so bili prej vojne sirote. Poleg osnovne pastoralne dejavnosti vodi tudi sirotišnico, zdravstveni in kmetijski program in organizacijo, ki si prizadeva za čisto vodo v Sudanu.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh