Zapri
Iskanje

V Padovi prvič po letu 1981 na ogled okostje svetega Antona

Objava: 19. 02. 2010 / 11:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V Padovi prvič po letu 1981 na ogled okostje svetega Antona

Za Rimom in Assisijem je Padova s tremi milijoni obiskovalcev letno tretje največje romarsko središče v Italiji
Četrtič po svetnikovi smrti pred osemsto leti je bilo ponovno razstavljeno okostje svetega Antona Padovanskega. Do današnjega dne so si lahko obiskovalci v mestni baziliki ogledali popolnoma ohranjen skelet priprošnjika iz Padove, prireditelji pa so predvideli obisk kakšnih 200.000 vernikov.

Sveti Anton Padovanski (Fernando de Bulhoes) se je rodil 15. avgusta 1195 v portugalski prestolnici Lizboni, umrl pa je 13. junija 1231 v Padovi. Leta 1220 se je pridružl svetemu Frančišku Asiškemu in je postal cenjen teolog in pridigar novoustanovljenega reda. Velja za enega najbolj priljubljenih svetnikov v katoliški Cerkvi. Za Rimom in Assisijem je Padova s tremi milijoni obiskovalcev letno tretje največje romarsko središče v Italiji.

Med slovesno prireditvijo minulo nedeljo zvečer so v padovanski baziliki odprli hrastovo krsto in okostje svetnika prekrili s steklenim pokrovom. Posmrtni ostanki svetnika so bili javnosti na ogled prvič po letu 1981.
V preteklih treh letih so strokovnjaki okostje na novo konzervirali. Pri tem se je izkazalo, da je skelet ohranjen v celoti, so sporočili iz Padove, kar pomeni, da podatki o relikvijah svetega Antona, ki naj bi jih hranili v nekaterih drugih italijanskih mestih ter v Franciji, niso točni.

Kot so sporočili konzervatorji, sta med delovnim procesom odpadli pogačici, kar kaže na to, da je sveti Anton precej časa preživel kleče v molitvi. Krepke nožne kosti pa kažejo na dolga peš potovanja, ko je svetnik pridigal po različnih krajih.

Jeseni leta 1991 je v Italiji za močno razburjenje poskrbela predrzna kraja Antonovih relikvij. Nekaj tednov po dogodku so italijanski karabinjerji odkrili relikviarij z ostanki svetnikove glave na travniku blizu avtoceste, ki vodi na rimsko letališče. Policisti so namig dobili od skupine Romov, ki je kampirala v bližini.

Ukradeno svetinjo naj bi prodali nekemu zbiralcu v Južni Ameriki. Enainsedemdeset dni po izginotju so relikviarij decembra 1991 slovesno vrnili v padovansko baziliko.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh