Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V papeževi rojstni hiši odprt muzej Janeza Pavla II.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 04. 2014 / 08:37
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
V papeževi rojstni hiši odprt muzej Janeza Pavla II.

V papeževi rojstni hiši odprt muzej Janeza Pavla II.

Dvonadstropna hiša je bila prvotno v lasti umorjene judovske družine.

Predsednik poljske vlade Donald Tusk in krakovski kardinal Stanislav Dziwisz sta v rojstni hiši Janeza Pavla II. (1978-2005) v Wadowicah odprla obširen muzej o nekdanjem papežu. Premier Tusk je Janeza Pavla II. med slovesnostjo minulo sredo zvečer imenoval »največjega junaka dežele«. Kardinal Dziwisz je dejal, da naj bi muzej obiskovalce učil »ljubiti in služiti po zgledu Janeza Pavla II.«.


Razstava na več kot 1.000 kvadratnih metrih je posvečena življenju in delu nekdanjega voditelja katoliške Cerkve, ki ga bo papež Frančišek 27. aprila letos razglasil za svetnika. Na ogled so številne fotografije in rokopisi Karola Wojtyle/Janeza Pavla II. in sutana, ki jo je nosil leta 1978 v prvih dneh po izvolitvi za papeža.

Največ pozornosti je na Poljskem zbudila prav tako razstavljena pištola tipa »Browning HP Kaliber 9 mm«, s katero je atentator Ali Agca maja 1981 na Trgu sv. Petra v Vatikanu streljal na tedanjega papeža in ga težko ranil. Italijansko pravosodno ministrstvo je orožje za tri leta posodilo muzeju. Naslov razstave z okoli 150 multimedijskimi postavitvami je »Rojen sem bil v Wadowicah«, kar je tudi prvi stavek papeževe avtobiografije.

Slovesnega odprtja razstave so se med drugim udeležili apostolski nuncij na Poljskem, nadškof Celestino Migliore, varšavski kardinal Kazimierz Nycz in številni škofje. Poljski predsednik Bronislaw Komorowski si je razstavo s soprogo ogledal že v sredo dopoldan.


V enem izmed muzejskih prostorov je urejena spominska soba na jude iz Wadowic, ki so jih med drugo svetovno vojno pomorili Nemci. Dvonadstropna hiša je bila namreč prvotno v lasti umorjene judovske družine Balamuth. Leta 1911, še v času habsburške monarhije, sta Rozalia in Jehiel Balamuth kupila hišo, ki leži poleg wadowiške bazilike. Družina Wojtyla - Karol st. in Emilija – sta leta 1919 od Jehiela in Rozalije najela dve sobi in kuhinjo v prvem nadstropju. 18. maja 1920 se je tam rodil Karol Wojtyla. V hiši je živel do avgusta 1938.

Jehiela Balamutha, njegovo ženo in tri hčere so med drugo svetovno vojno pomorili nemški okupatorji. Dva otroka sta preživela – Pepa je pred vojno emigrirala v Palestino, Chaim se je po vojni odselil v Izrael. Chaimov sin Ron je bil rojen v Izraelu. Kot psihoterapevt zdaj živi in dela v New Yorku.

Junija 1999 je Janez Pavel II. v pogovoru z meščani na osrednjem trgu v Wadowicah spomnil na družino Balamuth, pri kateri je njegova družina najela stanovanjske prostore. Ron Balamuth je potem navezal stik s papežem.

Septembra 1999 so na okrožnem sodišču v Wadowicah našli dokumente, ki so potrdili, da je bila hiša last družine Balamuth. Ron Balamuth je vedno poudarjal, da želi v hiši ohranjati značaj papeževega muzeja. Enega izmed prostorov pa naj bi na njegovo željo uredili v spomin žrtvam holokavsta v tem mestu na jugu Poljske.

Že leta 1984 so v nekdanjem stanovanju Wojtylovih uredili muzej. Nova razstava zdaj obsega vsa štiri nadstropja, od kleti do podstrešja. Jeseni 2010 so začeli s potrebno prenovo, sredstva v višini skoraj šestih milijonov evrov pa sta prispevala poljsko ministrstvo za kulturo in Evropska zveza.

Zanimanje za novi muzej je tako veliko, da je bilo že pred uradnim odprtjem rezerviranih 6.000 vstopnic. Za odraslega je preračunano potrebno odšteti okoli 4 evre in 30 centov. Staro muzejsko razstavo si je letno ogledalo približno 400.000 ljudi.

Leta 2015 naj bi v Varšavi odprli velik muzej Janeza Pavla II., predviden v sklopu velikega svetišča, ki ga trenutno gradijo v poljski prestolnici. Cerkev velja za eno najpomembnejših poljskih sakralnih gradenj v novejšem času.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh