Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V petek bo v slovenskih šolah dan kulture nenasilja in strpnosti

Za vas piše:
M. M.
Objava: 09. 05. 2023 / 13:27
Oznake: Mladi, Slovenija, Šola
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2023 / 13:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
V petek bo v slovenskih šolah dan kulture nenasilja in strpnosti
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

V petek bo v slovenskih šolah dan kulture nenasilja in strpnosti

V luči tragičnih dogodkov v Srbiji, ki so se zgodili prejšnji teden, bo v petek na slovenskih šolah dan kulture nenasilja in strpnosti, je na novinarski konferenci dejal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda.

Po besedah ministra Felde so na pobudo predsednika vlade Roberta Goloba na ravnatelje osnovnih in srednjih šol naslovili predlog, da v petek v času pouka organizirajo dan kulture nenasilja in strpnosti. Različne aktivnosti in pogovori, s katerimi naj bi krepili veščine kulturne medsebojne komunikacije, čustveno odpornost in ustrezne odzive ob soočanju z nasilnimi dejanji, naj bi bili prilagojeni različni starosti.

Okrepljene svetovalne službe v šolah

Kot je napovedal minister, bodo z jesenjo obdržali povečano število svetovalnih delavcev na šolah, kar so uvedli zaradi epidemije covida-19 in se je izkazalo za izjemno koristno izboljšavo. Aktualen sklep velja do konca šolskega leta, z novim letom bodo sprejeli novega, v nadaljevanju pa bo to postalo del normativov in standardov, je po poročanju STA pojasnil Felda: »Okrepljene svetovalne službe v šolah so pomembne, saj so te poleg zatočišča za stiske tudi najpomembnejši vezni člen z ustreznimi zunanjimi deležniki pri obravnavanju stisk ali pojavih nasilja.«

Ničelna toleranca do nasilja

Ob tem je pristojni minister spomnil na nedavni sestanek s predstavniki policije, s katerimi so se dogovorili za začasno povečano navzočnost policije v okolici slovenskih šol. Predstavniki policije se po njegovih besedah v teh dneh tudi sestajajo z ravnatelji, in sicer z namenom svetovanja in pogovorov o možnosti zgodnjega odkrivanja tveganj za pojave morebitnega nasilja. Do kdaj bo potrebna povečana prisotnost policije, bo po ministrovih besedah odločila policija. »Jasno je, da so v slovenskih šolah vse oblike nasilja strogo prepovedane in imamo do njih tudi ničelno toleranco.«

Mladi soočeni s številnim pritiski in izzivi

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je opozorila, da je v postcovidnem času veliko tveganj za duševno zdravje mladih. Ti se po njegovih besedah soočajo s številnimi pritiski in izzivi, ki neposredno vplivajo na njihovo duševno zdravje, zato je mladim treba zagotoviti vso podporo. Med ukrepi ministrstva je izpostavil razpisanih 70 dodatnih specializacij klinične psihologije, v pripravi so tudi novi zakoni o duševnem zdravju, o psihoterapevtski dejavnosti in o psihološki dejavnosti.

Kam po pomoč?

Medvrstniško nasilje v šolah in duševno zdravje sta zelo pogosto povezana z razmerami v družinah ali s socialnimi stiskami, pa ocenjuje minister za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Ob tem je spomnil na preventivne programe, kot so družinski centri, in kurativne programe, ko se nasilje že zgodi. Naštel je nekaj virov pomoči, med njimi so SOS telefon, svetovalnice za žrtve nasilja in socialno-varstveni programi.

»To ni dober znak«

Na napovedano povečano prisotnost policistov v okolici šol se je včeraj odzvala tudi predsednica države Nataša Pirc Musar, ki meni, da to ni dober signal: »Seveda je treba za varnost vedno poskrbeti, ampak mislim, da to ne naslavlja jedra problema. Predvsem pa sem prepričana, da v Sloveniji ni bilo takšnih dejanj, da bi bila povečana varnost potrebna, da bi bilo več policistov pred šolami. To ni dober signal, mislim, da je treba zadevo nasloviti drugje,« je povedala na včerajšnjem dogodku ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva v Gornjem Suhorju pri Vinici.

Nalaganje
Nazaj na vrh