Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Petrovčah do praznika uspeli očistiti baziliko

Za vas piše:
Barbara Kastelec
Objava: 16. 08. 2023 / 11:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2023 / 11:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Petrovčah do praznika uspeli očistiti baziliko
FOTO: Barbara Kastelec

V Petrovčah do praznika uspeli očistiti baziliko

V Petrovčah je bilo na praznik Marijinega vnebovzetja zelo slovesno. Potem ko je Savinja poplavila baziliko in 120 domov, so zelo pohiteli z odpravljanjem posledic ujme in bili Bogu hvaležni, do so velik šmaren že lahko obhajali v cerkvi in na ploščadi za cerkvijo.

Pred večerno mašo, 15. avgusta, je domača glasbena skupina Dominik pripravila koncert avtorskih skladb in izvirne meditacije o Marijinem življenju. Somaševanje je vodil Martin Golob. Založba Družina je v Petrovče prinesla brezplačne izvode revije Magnificat in povabila, da v času preizkušenj okrepimo molitev.

FOTO: Barbara Kastelec

Dominikanec p. Ivan Arzenšek je množici romarjev, ki se je zbrala na ploščadi za cerkvijo, uvodoma dejal: »Veselje preveva moje srce, da smo odprtih src in s pridnimi rokami očistili baziliko Marijinega obiskanja. V času poplave in še trajajoče preizkušnje je sodelovanje med krajevno skupnostjo Petrovče in župnijo vzorno. Ob ujmi smo se povezali in začeli reševati težko situacijo, korak za korakom, složno, kot ekipa. Pomoč se je začela v našem župnišču, dominikanskem samostanu, cerkvi, Dominikovem domu in skladišču Karitasa, nadaljevala pa na prizadetih področjih, kjer so ljudje izgubili največ. Hvaležni smo za vse dobro, kar smo iz te hude preizkušnje uspeli rešiti, predvsem pa so bili mnogi pomirjeni ob spoznanju, da niso ostali sami.« Krajevna skupnost in Župnija Petrovče se zahvaljujeta vsem prostovoljcem, ki so nesebično pomagali pri sanaciji in odpravljanju posledic od poplav.

FOTO: Barbara Kastelec

Martin Golob je v pridigi izrazil sočutje do tistih, ki jih je poplavilo in so doživeli bolečino, žalost, strah. Dejal je, da nas praznik Marijinega vnebovzetja lahko vse prežema z upanjem, saj nismo rojeni le za ta svet, ampak za večno življenje. »Z Marijo gremo lahko skozi bivanje na zemlji mnogo lepše, v milosti lahko hodimo po vodi in ne potonemo, saj imamo v moči krsta večno življenje.« Prav posebej je povabil, naj se tako kot Marija naučimo poslušati Boga – tako zares. Marija ni barantala z Bogom. »Mi Boga poslušamo tako napol, izbiramo, kar nam paše; včasih bi šli k maši, drugič ne. Toda bodimo kristjani zares… Imejmo red pri molitvi. Molimo drug za drugega,« je še povabil Martin Golob.

Uredništvo Magnificata je romarjem razdelilo 300 izvodov revij, brezplačen izvod revije pa lahko vsi, ki bi želeli, še vedno naročite prek spletnega obrazca.

Pri dopoldanski romarski maši je zbrane nagovoril Izidor Pečovnik, upokojeni izseljenski duhovnik, ki sedaj deluje v berlinski župniji Schönberg. Mašo za ostarele in bolne je ob 12. uri daroval zlatomašnik Mirko Škoflek. Slovesno je bilo že na predvečer praznika, ko so imeli v Petrovčah večernice z mašo in procesijo z Marijinim kipom ob lučkah po vasi. Nabirka je bila namenjena tistim, ki so v poplavah izgubili največ.


Nalaganje
Nazaj na vrh