Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V pogovorih v Celovcu v ospredju zakonodaja na področju predšolske vzgoje

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 11. 2022 / 07:54
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2022 / 08:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
V pogovorih v Celovcu v ospredju zakonodaja na področju predšolske vzgoje
Minister je med drugim obiskal Mohorjevo družbo. FOTO: Urad Vlade RS v zamejstvu in po svetu

V pogovorih v Celovcu v ospredju zakonodaja na področju predšolske vzgoje

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je na sedežu Generalnega konzulata RS v Celovcu srečal s predstavniki avtohtone slovenske narodne manjšine v Avstriji. Osrednja tema srečanja je bila sprememba zakonodaje na področju predšolske vzgoje.

Minister Arčon je poudaril, da je ta tema »ključna in osnovna pri ohranjanju slovenskega jezika, kulture in identitete«. Sogovorniki so v pogovoru izpostavili izzive v povezavi z izvajanjem in zagotavljanjem ustrezne kakovosti dvojezične predšolske vzgoje in izobraževanja. »Dotaknili so se dvojezičnega sodstva ter vidne dvojezičnosti. Posebno pozornost so namenili tudi manjšini na avstrijskem Štajerskem,« so sporočili iz Urada Vlade RS v zamejstvu in po svetu.

Minister in njegova ekipa na srečanju s predstavniki slovenske manjšine. FOTO: Urad Vlade RS v zamejstvu in po svetu

Decembra sporazum za krepitev gospodarskih povezav

Govorili so tudi o gospodarskem povezovanju. V decembru bo namreč podpisan sporazum o ustanovitvi koordinacije gospodarskih povezav v vseh štirih zamejskih skupnostih po zgledu Agraslomak, ki že leta povezuje kmetijske zamejske organizacije. »Prav tako je minister izpostavil namero, da se tudi v okviru urada v prihodnje organizirajo skupni sestanki s predstavniki krovnih organizacij iz vseh štirih sosednjih držav, z namenom izmenjave mnenj, izkušenj in dobrih praks, kar so pozdravile tudi krovne organizacije.«

Ogled Slomškove hiše

Ob tej priložnosti je minister obiskal tudi Mohorjevo družbo in si ogledal Slomškovo hišo. V njej imajo že dve leti svoj prostor zasebne otroške dvojezične jasli, ki so prve v Celovcu, dvojezični vrtec in dijaški dom. Direktorja Mohorjeve družbe dr. Karl Hren in Franz Kelih sta ministru in državni sekretarki razkazala prostore ter predstavila delovanje in izzive, s katerimi se soočajo.

Minister je obiskal tudi sedež Radia Agora. Poslovodja Gabriel Lipuš ga je popeljal po prostorih in predstavil dejavnosti radia, ki dnevno pripravlja tudi slovenski radijski program. FOTO: Urad Vlade RS v zamejstvu in po svetu

Na srečanju v Celovcu so bili sicer prisotni predsednica Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko Susanne Weitlaner, predsednik Zveze slovenskih organizacij Manuel Jug, predstavnik Narodnega sveta koroških Slovencev Marko Oraže, poslanka v deželnem zboru Koroške Ana Blatnik, podpredsednik Slovenske gospodarske zveze iz Celovca Felix Wieser, predstavnik Skupnosti južnokoroških kmetic in kmetov Marjan Čik, predsednik edine slovenske politične stranke Enotna lista Gabriel Hribar in predstavnik civilne iniciative SKUP mag. Rudi Vouk.

Nalaganje
Nazaj na vrh