Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ponedeljek začetek zbiranja podpisov za referendum

Za vas piše:
STA
Objava: 16. 03. 2015 / 13:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

V ponedeljek začetek zbiranja podpisov za referendum

Zahtevo za razpis referenduma lahko vloži najmanj 40.000 volivcev.
Predsednik DZ Milan Brglez je kot prvi dan roka za zbiranje podpisov volivk in volivcev v podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih določil ponedeljek, 23. marec. Zadnji, petintrideseti dan za zbiranje podpisov je 26. april, je danes pojasnil Brglez.

Zahtevo za razpis referenduma lahko vloži najmanj 40.000 volivcev, in sicer najpozneje v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov.

Koalicija Za otroke gre! je v DZ minuli torek vložila 80.518 podpisov za pobudo referenduma o noveli, s katero istospolni pari dobivajo možnost poroke in s tem tudi posvojitve otrok. V koaliciji so prepričani, da bodo volivci kljub zahtevanemu visokemu kvorumu zavrnili novelo.

Če bo zahteva tudi vložena, mora DZ razpisati referendum. Če pa presodi, da bi z odložitvijo uveljavitve novele ali zaradi zavrnitve novele nastale protiustavne posledice, lahko zahteva, naj o tem odloči ustavno sodišče.

Iz pravne stroke je slišati tudi pojasnila, da se lahko po novi ureditvi DZ že z navadno večino odloči, da referenduma ne razpiše, če oceni, da je pobuda neskladna z ustavo. Ustavne spremembe, sprejete maja 2013, namreč prepovedujejo razpis referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Če se pobudniki ne strinjajo s takšno odločitvijo DZ, se lahko pritožijo na ustavno sodišče in izpodbijajo parlamentarni sklep.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh