Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V postu brez mesa in avtomobila

Objava: 17. 02. 2010 / 13:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

V postu brez mesa in avtomobila

V avstrijski Cerkvi vabijo vernike, da se v letošnjem postnem času odpovedo mesnim jedem in (nepotrebni) vožnji z avtomobilom

Katoliška in evangeličanska Cerkev v Avstriji ob letošnjem postu vabita vernike, naj se zavestno odpovejo vožnji z avtomobilom in uživanju mesnih jedi. Od včerajšnje pepelnične srede do velike noči pozivajo vse voznike, naj prispevajo svoj delež k zaščiti podnebja in naj med ‘avtomobilskim postom’ čim več poti, kadar je to le mogoče, opravijo peš, s kolesom, ali pa z javnim prevoznim sredstvom. Skupaj s pobudo ‘Pravično izboljšajmo podnebje’ pozivajo cerkveni ekologi tudi k štiridesetdnevni odpovedi od mesnih jedi.

Za obe akciji se verniki lahko prijavijo tudi na spletnih straneh (http://www.autofasten.at/ oz. http://www.kimafairbessern.koo.at/). V ‘avtomobilskem postu’ v celotni Avstriji sodelujejo tudi številna prometna društva, ki v nagradnih natečajih prijavljenim nudijo brezplačne vozovnice, kolesa, pa tudi počitniške pakete. V preteklem letu je v ‘avtomobilskem postu’ sodelovalo 5000 Avstrijcev.

Z ‘avtomobilskim postom’ in odpovedjo mesnim jedem želita katoliška in evangeličanska Cerkev v Avstriji spodbuditi zavestno prizadevanje za zmeren in solidaren življenjski slog. Obenem gre pri postu tudi za to, da se z odpovedjo ponovno naučimo ceniti lastno svobodo, je pojasnil katoliški pomožni škof Stephan Turnovszky na tiskovni konferenci ob predstavitvi akcije. V postnem času se učimo svobode, saj tisti, ki med ‘avtomobilskim postom’ zavestno omeji vožnjo z avtomobilom, s tem ne koristi le družbi, ampak predvsem sam sebi, meni škof Turnovszky.

Seveda pa cilj obeh Cerkva ni v tem, da bi se avtomobilom povsem odpovedali, je na predstavitvi poudaril evangeličanski pastor Hansjörg Lein. Vsi potrebujemo avtomobile, vendar so negativni učinki masovne (in pogosto nepotrebne) uporabe predvsem v večjih mestih vsem dobro znane. Ljudje namreč, predvsem v razvitih deželah, že dolga leta živimo prek svojih zmožnosti.

Na fotografiji: predstavitev postne akcije; prvi z leve je pomožni škof Stephan Turnovszky

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh