Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V povprečju vsak dan 31 kulturnih prireditev

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 02. 12. 2021 / 07:31
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2021 / 07:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
V povprečju vsak dan 31 kulturnih prireditev
V času covida-19 je izvedba kulturnih dogodkov veliko bolj nepredvidljiva. FOTO: Tatjana Splichal

V povprečju vsak dan 31 kulturnih prireditev

Pred vrati je 3. december, ki je tradicionalno namenjen slovenski kulturi, saj številne kulturne ustanove po vsej državi odprejo svoja vrata in vabijo na svoje dogodek. Tudi letos se bo kljub trenutnim zdravstvenim razmeram odvilo več dogodkov v živo in prek spleta.

Na ministrstvu za kulturo so 3. december že leta 2000 poimenovali Ta veseli dan kulture. Kot poudarjajo, ne le za praznovanje in obeleževanje rojstnega dne našega pesnika Franceta Prešerna. To je dan, ko smo vsi znova in veliko bolj opazno kot druge dni v letu, povabljeni na različne umetniške dogodke.

Današnji čas nas opominja na pomen kulture

V. d. generalne direktorice Direktorata za ustvarjalnost Barbara Koželj Podlogar ob skorajšnjem dnevu odprtih vrat slovenske kulture pravi, da je čas, ki je zaznamovan s korona krizo, »težek čas tudi za področje kulture in umetnosti, vendar pa nas še dodatno opominja na pomen in vrednost umetnosti in kulture – za vsakega posameznika in za družbo. Literatura, gledališče, likovna umetnost, film, ples in glasba nam odpirajo ves svet. Ustvarjajo smisel, nam nudijo uteho, podporo.«

Letošnji dogodki s podrobnimi opisi so zbrani na posebni spletni strani in omogočajo razvrstitev glede na regijo, starostno skupino, zvrst in druge posebnosti.

 Kultura presega meje

Kot pravi Koželj Podlogarjeva, nam kultura in umetnost pomagata videti svet z očmi drugih in razviti empatijo, ki jo po njenem mnenju v naši raznoliki družbi nujno potrebujemo. »Kultura in umetnost oživljata in presegata meje, dražita znane poglede, nas silita k razmišljanju, nekatere k ponovnemu razmisleku. Omogočata nam, da izkusimo, kdo smo, od kod prihajamo in kam lahko gremo.« 

Prešernov spomenik v središču Ljubljane. FOTO: Tatjana Splichal

Za kulturo v povprečju 177 evrov

Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) je v lanskem letu skoraj 98 % kulturnih ustanov z odrsko dejavnostjo zaradi zdravstvene krize delovalo okrnjeno, prav tako je v okrnjeni obliki delovalo 94 % muzejev in galerij. Kljub razmeram se je na slovenskih odrih v povprečju odvilo 31 kulturnih prireditev. Prispevek kulture, izražen kot delež dodane vrednosti v BDP, je v 2020 znašal en odstotek. Vsak prebivalec je za kulturo povprečno porabil 177 evrov.

Kupi v trgovini

Razprodano
Vera, kultura, politika - izključevanje, mimobežnost, sobivanje?
Družbena vprašanja
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh