Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V pričakovanju srečanja družin na Irskem

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 31. 03. 2017 / 09:15
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
V pričakovanju srečanja družin na Irskem

V pričakovanju srečanja družin na Irskem

V Vatikanu so objavili papeževo pismo ob svetovnem dogodku prihodnje leto.

V Vatikanu so včeraj objavili pismo papeža Frančiška za IX. svetovno srečanje družin, ki ga med 21. in 26. avgustom 2018 prirejajo v irski prestolnici Dublin na temo Evangelij družine: veselje za svet. Dokument sta na tiskovnem uradu Svetega sedeža predstavila prefekt Dikasterija za laike, družino in življenje kardinal Kevin Joseph Farrell, na katerega je papež pismo tudi naslovil, in dublinski nadškof Diarmuid Martin. Oba sta poudarila, da se Cerkev na Irskem že pripravlja na pomemben dogodek, ki se ga bo udeležil tudi sveti oče.

Kardinal Farrell je dejal, da so za tako veliko srečanje pomembne priprave v vseh posameznih škofijah in župnijah. »Na ta način bo dogodek zares lahko vplival na družinsko, cerkveno, kulturno in družbeno življenje ter vidno pokazal tesno občestvo vsega Božjega ljudstva in vseh krščanskih družin s papežem«, je prepričan kardinal in izpostavil vprašanji, ki ju sveti oče zastavi na začetku pisma: Ali je evangelij še vedno veselje za svet? Ali je družina še vedno dobra novica za današnji svet? Po kardinalovih besedah ni težko videti, kako evangelij, družina in današnji svet prodirajo drug v drugega: družina iz evangelija črpa moč in veselje, po evangelizirani družini pa pride do sveta dobra novica o usmiljeni Očetovi ljubezni. Papež v pismu odpre svoje srce in nam zaupa svoje sanje: »Sanjam Cerkev v izhodu, ki se ne sklicuje nase, ki ne gre mimo človekovih ran, usmiljeno Cerkev, ki oznanja srce razodetja Boga Ljubezni, ki je Usmiljenje.« Cerkev pa bo takšna postala in bo na ta način delovala v takšni meri, v kakršni bodo krščanske družine kraji usmiljenja in pričevalke usmiljenja, je še dejal prefekt omenjenega dikasterija.

Dublinski nadškof Martin je med drugim dejal, da svetovno srečanje družin v Dublinu ne bo samo prehodni dogodek, bežno praznovanje idealov o družinskem življenju, ampak »gre za trenutek, v katerem je vsa Cerkev poklicana poglobiti premišljevanje o nauku Radosti ljubezni; trenutek, v katerem sta vsakodnevna ljubezen med možem in ženo ter vsakodnevna ljubezen staršev do otrok lahko prepoznani kot temeljni vir za prenovo Cerkve in družbe.« Nadškof je še povedal, da pred srečanjem v Dublinu pripravljajo obširno katehezo o pomenu zakonske in družinske ljubezni ter vlogi družine v družbi. »To bo trenutek prenove za Cerkev na Irskem z veliko udeležbo vernikov laikov,« je izpostavil dublinski nadškof. Prav tako bo to tudi priložnost za poglobljeno razumevanje vloge družine, same družine pa bodo lahko znova pridobile zaupanje v udejanjanje svojega poslanstva v kontekstu Cerkve, ki je usmiljena in ki jih spremlja v svetlih in temnih trenutkih njihovega življenja.

Vir: Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

V drami odrešenja
Duhovnost
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh