Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V primeru napada na Ukrajino Biden zagrozil Putinu z gospodarskimi ukrepi

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 12. 2021 / 20:13
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.12.2021 / 20:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
V primeru napada na Ukrajino Biden zagrozil Putinu z gospodarskimi ukrepi
Ruski in ameriški predsednik Vladimir Putin in Joe Biden sta se sestala na virtualnem vrhu, ki je trajal dve uri in eno minuto. FOTO: Kremlin.ru

V primeru napada na Ukrajino Biden zagrozil Putinu z gospodarskimi ukrepi

V primeru napada ruske vojske na Ukrajino sledijo gospodarski in ostali ukrepi, je na dveurnem virtualnem vrhu ameriški predsednik Joe Biden zažugal ruskemu kolegu Vladimirju Putinu in hkrati vnovič podprl ukrajinsko suverensko in ozemeljsko celovitost.

»Predsednik Biden je izrazil globoko zaskrbljenost ZDA in evropskih zaveznic zaradi povečevanja sil okrog Ukrajine in dal jasno vedeti, da bodo ZDA in zaveznice v primeru vojaške zaostritve odgovorile s težkimi gospodarskimi in drugimi ukrepi,« je sporočilo Bele hiše povzela STA.

Poziv k umiritvi napetosti in vrnitvi k diplomaciji

Joe Biden je obenem pozval k umiritvi napetosti in vrnitvi k diplomaciji, oba predsednika pa sta svojima ekipama naročila, naj nadaljujeta delo na tem, kar sta se dogovorila. ZDA bodo to storile v tesnem sodelovanju z zavezniki in partnerji, so še dodali v Beli hiši.

V stiku z zavezniki

Predsednika sta govorila še o dialogu med državama o strateški stabilnosti, o kibernetskih vdorih in o sodelovanju pri perečih vprašanjih, denimo Iranu. Bela hiša je napovedala, da se bo Biden – enako kot že pred pogovorom – tudi po pogovoru s Putinom slišal z zavezniki (Angelo Merkel, Emmanuelom Macronom, Borisom Johnsonom in Mariem Draghijem).

Kremelj: Odnosi na najnižji točki po koncu hladne vojne

Biden je po poročanju Reutersa Vladimirju Putinu še dejal, da upa, da bo njuno prihodnje srečanje osebno in v živo. Medtem je uradni Kremelj poudaril, da išče »dobre, predvidljive odnose z ZDA, ki so trenutno v žalostnem stanju, saj so zgrmeli na najnižjo točko po koncu hladne vojne«.

Nalaganje
Nazaj na vrh