Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu načrtujejo razstavo o razkritju vatikanskih arhivov

Objava: 07. 07. 2011 / 15:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Rimu načrtujejo razstavo o razkritju vatikanskih arhivov

Zapisi papeža Pija XII. in o njem, ki so jih doslej strogo varovane hranili pod ključem, bi bili v naslednjih treh letih že lahko na razpolago v znanstvene namene.

Vatikanski tajni arhivi bodo prihodnje leto prvič v zgodovini dali sto izbranih strogo varovanih dokumentov na ogled javnosti. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, naj bi bili od februarja do septembra 2012 v Kapitolinskih muzejih v Rimu razstavljeni dokumenti iz sodnega procesa proti Galileu Galileu (1616-1633), bula o odstavitvi cesarja Friderika II. iz leta 1245 in pismo članov angleškega parlamenta papežu Klemenu VII. o sporni zakonski zvezi kralja Henrika VIII. iz leta 1530.

Razstavo z naslovom 'Lux in Arcana', kar pomeni 'Svetloba med skrivnostmi', s podnaslovom 'Vatikanski tajni arhivi se razkrijejo', so minuli torek predstavili na tiskovni konferenci v Vatikanu. Prefekt vatikanskih arhivov msgr. Sergio Pagano je na predstavitvi pojasnil, od kod izvira izbrani naslov razstave. Osrednja naloga luči je razsvetljevanje stvarnosti, razločevanje v nejasnem ali temačnem okolju.

Vatikanski tajni arhivi, ki jih obiskujejo le redki raziskovalci in so večini ljudi torej neznani, predstavljajo neko skrivnostno stvarnost. Da bi jo spoznali, ne bi bilo dovolj le vstopiti v prostore arhiva, ampak vstopiti v stik z dokumenti, ki so v njem hranjeni. To bi na primer pomenilo prelistati registre ali soočiti se z ovirami srednjeveških zapisov. Razstava želi tako istočasno predstaviti izbrane zgodovinske dragocenosti in tudi samo naravo, vsebino ter delovanje arhivov. Da bi dosegli ta zastavljeni cilj, pa bodo poleg multimedijske predstavitve spregovorili tudi razstavni eksponati sami.

Na razstavi v Kapitolinskih muzejih v Rimu si bo torej mogoče ogledati dragocene dokumente, ki bodo prvič po štiristo letih zapustili Vatikanske tajne arhive, ki veljajo za 'srce vesoljne zgodovine, kot jih je na tiskovni konferenci opredelil rimski župan Giovanni Alemanno. Dejal je tudi, da so 'poseben kraj, kjer se že stoletja z neutrudljivo zavzetostjo in izjemno skrbjo hranijo in posredujejo spomini človeštva brez razlikovanja glede vere, kulture ali politične pripadnosti.' V arhivih je mogoče najti korenine naše istovetnosti in kulture, prepoznati človeka v njegovih zmagah in razočaranjih, zato bo razstava 'zgodovinska in edinstvena'. Obiskovalcem bo pripovedovala o 'posebni pustolovščini človeka', zato bo obenem predstavljala priložnost, 'da s ponosom proslavimo naš izvor', je še poudaril župan Alemanno.

Povod za pripravo razstave 'Lux in arcana – Vatikanski tajni arhivi se razkrijejo' je štiristota obletnica ustanovitve papeških zasebnih arhivov, kar je bila zamisel papeža Pavla V. (1605-1621).

Na razstavi naj bi bili na ogled tudi nekateri doslej le za raziskovalce dostopni dokumenti iz pontifikata Pija XII. (1939-1958) iz obdobja druge svetovne vojne. Pri tem gre za precej 'čustvene dokumente', kot so denimo fotografije in dnevniki, je pojasnil prefekt vatikanskih arhivov msgr. Sergio Pagano.

Msgr. Pagano je še napovedal, da naj bi zapise papeža Pija XII. in o njem, ki so jih doslej strogo varovane hranili pod ključem, v naslednjih treh letih že lahko dali na razpolago v znanstvene namene. Takrat bodo v arhivu zaključili z urejanjem dokumentov, dokončna odločitev o predaji pa je v rokah svetega očeta.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh